Ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στην Ιπποκράτους, στην οποία θα συζητηθούν θέματα επικαιρότητας, όπως αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ.

Στην ουσία, η συζήτηση θα αφορά στη διαμόρφωση των τελικών θέσεων, με τις οποίες θα προσέλθει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην απογευματινή συνάντηση με τους κ.κ. Σαμαρά και Κουβέλη.

Ανεπίσημες πληροφορίες από την Ιπποκράτους μιλούν για συνάντηση «μεγάλης κρισιμότητας», φράση που προξενεί ιδιαίτερη αίσθηση και απορία ως προς τους στόχους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και το κατά πόσο εν τέλει απειλείται ήδη η συνοχή της κυβέρνησης.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έχει σημαντικό πρόβλημα με τη στάση που έχει τηρήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, τόσο στις συνεντεύξεις του σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όσο και στις πρόσφατες συνόδους του Eurogroup και του Ecofin, όπου σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ δεν αναζήτησε συγκεκριμένες δυνατότητες για το πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης που προτάσσει πλέον η Ιπποκράτους.

Σε δηλώσεις του ο κ.Βενιζέλος επαναλαμβάνει την ανάγκη να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει το ταχύτερο η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης.

Τονίζει ότι η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, αρχής γενομένης από την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής είναι κεντρική προεκλογική και μετεκλογική θέση του ΠΑΣΟΚ και το ρητό θεμέλιο της συμφωνίας προεκλογικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Αυτή πρέπει να είναι η γραμμή της χώρας, όχι μόνον ή κυρίως στο επίπεδο της τρόικας ή του Eurogroup, αλλά στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο. Αυτό το επίπεδο είναι άλλωστε το μόνο στο οποίο μπορεί να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, που συνυπολογίζουν το σύνολο των δεδομένων» υπογραμμίζει.

Ο κ.Βενιζέλος αναφέρει ότι για τον λόγο αυτό ζήτησε τη συνάντηση των τριών αρχηγών με τον υπουργό Οικονομικών, «πριν αυτός μεταβεί στις Βρυξέλλες και, πάντως, αμέσως μετά την επιστροφή του».

«Αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτή η θέση \”υπονομεύει\” τον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση συνολικά, φοβούμαι ότι δεν αντιλαμβάνονται την ελληνική πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, ούτε το πώς διαμορφώνονται την περίοδο αυτή οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί. Δεν αντιλαμβάνονται ότι οι προτάσεις μας είναι αυτές που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και την πολιτική, κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας» τονίζει.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της ΚΟ, Γιάννης Μανιάτης, οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου, οι δύο υπεύθυνοι για την οικονομία, Φίλιππος Σαχινίδης και Πάρης Κουκουλόπουλος και η εκπρόσωπος Τύπου, Φώφη Γεννηματά.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναβάλλονται για αύριο, Πέμπτη, οι ανακοινώσεις για τη σύσταση των κομματικών οργάνων που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, δηλαδή της Πολιτικής και της Οργανωτικής Γραμματείας, οι οποίες θα αναλάβουν την καθοδήγηση του Κινήματος μέχρι το «συντακτικό Συνέδριο», όπως το αποκαλεί ο πρόεδρος του κόμματος.

Επίσημη εξήγηση δεν έχει δοθεί για την αναβολή, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό έγινε διότι το ΠΑΣΟΚ αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, που στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν επιθυμεί να περισπαστεί η προσοχή των πολιτών από άλλα θέματα.

Η στάση του Φώτη Κουβέλη

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, αναμένεται να ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τον Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με το τι έγινε στο Eurogroup και το Ecofin, αλλά και για τη στάση των εταίρων.

Θα υπογραμμίσει, επίσης, ότι πρωταρχικός στόχος δεν είναι η άσκηση κριτικής στους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών, αλλά η ανάδειξη ισοδύναμων μέτρων.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook