Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 το πρωί η προγραμματισμένη συνάντηση με θέμα την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για την ανάθεση του έργου της μεταφοράς των μαθητών για το σχολικό έτος 2012-2013 υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιου Καρούντζου και τη συμμετοχή Δημάρχων των Νομών της Κρήτης, αρμοδίων Αντιδημάρχων και υπαλλήλων των Δήμων, του Περιφερειακού Δ/ντή της Δ/νσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Απόστολου Κλινάκη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η συνάντηση έγινε μετά από προτροπή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη ώστε να βρεθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών για την νέα σχολική χρονιά. Έχει ήδη συσταθεί για τον λόγο αυτό ειδικό Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καρούντζος ανέφερε ότι ο νέος Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει δώσει ήδη τις σχετικές κατευθύνσεις ώστε να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα το θέμα αυτό, και διαβεβαίωσε ότι το αργότερο μέχρι 5 Σεπτεμβρίου θα έχει κλείσει σε όλη την Κρήτη το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.

Στη συνάντηση κατέστη σαφές ότι το θέμα της μεταφοράς των μαθητών είναι αρμοδιότητα που ανήκει στον Α΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης και η αρμοδιότητα αυτή θα παραμείνει στους Δήμους.
Οι περισσότεροι Δήμοι της Κρήτης έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες και αναμένεται μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη να έχουν προχωρήσει στην ανάδειξη των Αναδόχων. Οι υπόλοιποι Δήμοι έχουν σε εξέλιξη τις μελέτες και προχωρούν στην λήψη αποφάσεων από τα συλλογικά τους όργανα και στις ανακοινώσεις των Διαγωνισμών.

Ο κ. Καρούντζος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα πράγματα φέτος θα πάνε πολύ καλύτερα από την προηγούμενη χρονιά και τόνισε ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί θα βγούν στον αέρα από τις αρχές του Αυγούστου προκειμένου να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Από την πλευρά των Δημάρχων τονίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να «απεμπολήσουν» το συγκεκριμένο έργο, αρκεί να υπάρξει η απαιτούμενη χρηματοδότηση από πλευράς Πολιτείας.

Επεσήμαναν επίσης ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διερευνητικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ΚΤΕΛ και των ιδιοκτητών Ταξί και βεβαίωσαν ότι θα υπάρξει προσπάθεια να κυμανθεί το κόστος στα περυσινά επίπεδα.