Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Κωστής Δερμιτζάκης συναντήθηκε σήμερα 11/07/2012, με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη, στα πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεων που πραγματοποιεί στο Νομό Λασιθίου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν γενικότερα θέματα ανάπτυξης και υποδομών καθώς και τα κρίσιμα ζητήματα σε επίπεδο Κρήτης όπως ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων ο οποίος βρίσκεται στον «αέρα» και η ανάγκη χωροθέτησης και ειδικής στρατηγικής για τι ς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αρχικά ο κ. Κουνενάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα, ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας, επισημαίνοντας ότι « Η συνεργασία ανάμεσα στα θεσμικά όργανα του Νομού Λασιθίου για τα κοινά θέματα που μας απασχολούν είναι απαραίτητη ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Άλλωστε η ανάπτυξη του κάθε τόπου αποτελεί και την συνολική ανάπτυξη στο Λασίθι. Οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελούν τον βασικό συνδετικό ιστό συνοχής των κοινωνικών. Όμως, τελευταία, έχουν υποστεί τεράστια μείωση πόρων αλλά και προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πολιτών».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Δερμιτζάκη για τα θέματα υγείας και την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, για τις Φυλακές της Νεάπολης, για την ανάγκη δημιουργίας και συντήρησης των υποδομών του αθλητισμού και του πολιτισμού, για τα κρατικά ακίνητα, για τα ζητήματα της παιδείας και την ανισοκατανομή των ανωτάτων σχολών στην περιοχή μας, για την πορεία του 2ου Λυκείου στον Άγιο Νικόλαο, για το 3ο Γυμνάσιο, για το ειδικό Σχολείο στο Μαρδάτι και το Δημοτικό σχολείο στο Σίσι αλλά και για την επίσπευση των διαδικασιών για την παραχώρηση του Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο.

Σημείωσε ακόμα ότι το βασικότερο πρόβλημα αφορά της υποδομές με κυρίαρχο το θέμα του ΒΟΑΚ που έχει εξελιχθεί σε τροχοπέδη για τον τουρισμό και την εν γένει τουριστική ανάπτυξη του Νομού. Έθιξε επίσης το θέμα της ολοκλήρωσης των υποδομών ύδρευσης-αποχέτευσης και ιδιαιτέρως της ύδρευσης-αποχέτευσης του Σισίου, Βραχασίου και Μιλάτου.

Σχετικά με τις θαλάσσιες υποδομές τόνισε ότι χρειάζεται να προωθηθεί η έγκριση του αλιευτικού καταφυγίου Καλού Χωριού και η μελέτη της Μαρίνας στην Ελούντα καθώς και το υποθαλάσσιο πάρκο.
Αναφορά έγινε και σε θέματα όπως η ένταξη της Σπιναλόγκα στην UNESCO, η επιμήκυνση της Τουριστικής περιόδου, η Ίδρυση γραφείου ΕΟΤ στον Άγιο Νικόλαο με διάθεση κατάλληλου κτίσματος από την Κτηματική Εταιρεία.

Οι Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που παραβρέθηκαν ενημέρωσαν το κ. Δερμιτζάκη για το φαινόμενο του all inclusive, υπογραμμίζοντας ότι λειτουργεί σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών. Επεσήμαναν ακόμα ότι οι τουριστικοί Δήμοι όπως ο Άγιος Νικόλαος, με την παράλογη απόφαση μείωσης του τέλους παρεπιδημούντων από 2 σε 0,50% έχουν υποστεί δραματική μείωση των εσόδων τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το τοπικό τέλος αυτό στήριζε τους Δήμους στις επιπλέον δαπάνες και υποχρεώσεις που έχουν, λόγω αύξησης του πληθυσμού τους.

Ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι στόχοι που τέθηκαν από το Δήμο Αγίου Νικολάου είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και επεσήμανε ότι τα προβλήματα στους Δήμους είναι οξυμένα, υπογραμμίζοντας ότι οι ΟΤΑ «χτυπήθηκαν» ανελέητα. Από την πλευρά του είπε ότι έχει Πανλασηθιώτικη αντίληψη, ότι θα είναι πάντα δίπλα μας σε κάθε ζήτημα που απασχολεί τον τόπο μας και θα παλέψει με αγωνιστική διάθεση για την προώθηση και επίλυση όλων των θεμάτων του Νομού με άμεση ιεράρχηση αυτών.

Τον Βουλευτή Λασιθίου κ. Κωστή Δερμιτζάκη συνόδευαν ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γιαννίδης καθώς και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Αγίου Νικολάου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Αγ. Νικολάου κ. Σγουρός Μιχάλης, κ. Εμμ. Αικατερινάκης, κ. Νίκος Αφορδακός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Μαρία Καφετζάκη και κ. Στάθης Βιδάλης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Νικολάου κ. Στέργιος Ατσαλάκης και ο Διευθυντής Δ/κών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Μιχάλης Λασθιωτάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook