Πνιγμός και έμφραγμα που προηγήθηκε είναι η αιτία θανάτου του αιγύπτιου πρώην υπουργού Πετρελαίου της Λιβύης Σόκρι Γάνεμ, όπως κατέληξαν οι εισαγγελείς, αποκλείοντας το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Η έρευνα θα συνεχιστεί μέχρι να διακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες του πνιγμού του 69χρονου Γάνεμ στον Δούναβη, στα τέλη Απριλίου, δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Ο μυστηριώδης πνιγμός του προκάλεσε σοκ στους φίλους του Γάνεμ, οι οποίοι όταν συνέβη είπαν ότι υποψιάζονται πως οι εχθροί του τον κυνήγησαν και τον σκότωσαν καθώς εκείνος γνώριζε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον για τα δισεκατομμύρια του Λίβυου ηγέτη.

Το πτώμα του βρέθηκε ντυμένο να επιπλέει μερικά μόνο μέτρα από το σπίτι του, κοντά σε ένα σημείο γεμάτο με εστιατόρια και μπαρ και όπου πηγαίνουν οι Βιεννέζοι τα καλοκαίρια για ηλιοθεραπεία και για να πιουν μπίρα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρισκόταν στο νερό για κάποιες ώρες, από τα ξημερώματα της 29ης Απριλίου.

«Ο θάνατός του οφείλεται σε στεφανιαία ανεπάρκεια, στη συνέχεια ο Γάνεμ πνίγηκε στον Δούναβη. Επιπλέον, στο αίμα του δεν ανιχνεύτηκαν ουσίες που να ξεπερνούν την φυσιολογική κατανάλωση καφεϊνης και αλκοόλ», δήλωσε στην εφημερίδα Kurier ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Τόμας Βεκσέι.

Ο Γάνεμ ήταν ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στην επί Καντάφι Λιβύη μέχρι που αυτομόλησε και προσχώρησε στην αντιπολίτευση τον Μάιο του περασμένου χρόνου. Η απόφασή του να αλλάξει στρατόπεδο ήταν κομβικό σημείο στην εξέγερση με την οποία τελικώς απομακρύνθηκε ο Καντάφι από την εξουσία.

Ο Γάνεμ κατέφυγε στην Βιέννη, όπου ο ΟΠΕΚ -ο οργανισμός στον οποίο ανήκουν 12 πετρελαιοπαραγωγικές χώρες- έχει τα κεντρικά του γραφεία και όπου ζουν δύο από τις κόρες του με τις οικογένειές τους. Διατηρούσε ακόμη στενές επαφές με τη νέα ηγεσία της Λιβύης και είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής του στη χώρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook