Συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη είχε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η συνάντηση άρχισε στις 19:00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21:00. Σύμφωνα με τα όσα είπαν μετά τη συνάντηση οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης, η κυβέρνηση προχωρά ενωμένη με στόχο την αναδιαπραγμάτευση και την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία πρέπει να προηγηθεί.

Βενιζέλος: \”Πρώτα παράταση, μετά αναδιαπραγμάτευση\”

\”Κάναμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα. Συμφωνήσαμε. Κινούμαστε και οι τρεις στα πλαίσια του κειμένου της προγραμματικής σύγκλησης\” είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε

\”Θα κάνουμε ό,τι περνάει απο το χέρι μας για τη βελτίωση της σύμβασης. Αφετηρία της αναθεώρησης είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής\”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη και άρα πρέπει να παραγματοποιήσουμε την προσαρμογή σε μεγαλύτερο χρόνο.

\”Το θέμα της επιμήκυνσης έχει ήδη τεθεί. Πρέπει οι πολίτες να ξέρουν που εντάσσεται κάθε κίνησή μας\” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος, έβαλε τέλος και στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον κ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι στη συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαιώθηκε ένα πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Κουβέλης: \”Κάποιοι ανακάλυψαν όψιμα την επαναδιαπραγμάτευση\”

\”Η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση αλλά και για την αντιμετώπιση ζητημάτων, για τα οποία πρέπει να ληφθούν μέτρα και να βρεθούν ισοδύναμα\” είπε ο κ. Κουβέλης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

\”Η προγραμματική μας σύγκληση παραμένει στο ακέραιο. Με αυτή πορευόμαστε. Όσοι όψιμα ανακαλύπτουν την αναδιαπραγμάτευση, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις τακτικές που υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση\” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι δεν αναφέρεται σε κανένα από αυτούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

\”Αναφέρομαι σε εκείνους που οψίμως ανακαλύπτουν την επαναδιαπραγμάτευση\” είπε χαρακτηριστικά στρέφοντας τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι ο τόπος πρέπει να ζήσει και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει.

Ο Βενιζέλος, ο Στουρνάρας και η Εθνική Ομάδα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απάντησε την Τετάρτη σε δημοσίευμα της εφημερίδας \”Καθημερινή\”, το οποίο ουσιαστικά αφήνει να εννοηθεί ότι υπονομεύει τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Ο κ. Βενιζέλος, που επέλεξε να απαντήσει ο ίδιος τόσο στις συγκεκριμένες αναφορές, όσο και στην ουσία του θέματος, τονίζει στη δήλωσή του ότι τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά, η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης θα είχε αρχή της την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι αποτελεί το \”ρητό θεμέλιο της συμφωνίας προεκλογικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση\”.

Στη δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος επιμένει στην ανάγκη \”να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει το ταχύτερο η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης\”, θέμα το οποίο προτίθεται να θέσει και στη σημερινή συνάντηση με τους κ. Σαμαρά και Κουβέλη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει, επίσης, ότι όσοι εκλαμβάνουν αυτή τη θέση ως υπονόμευση του υπουργού Οικονομικών \”δεν αντιλαμβάνονται την ελληνική πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα\”.

Από το Μεσοπρόθεσμο στην 26η Οκτωβρίου

Σχετικά με την αξιολόγηση των συμβάντων από τον Ιούνιο του 2011, που επιχειρείται αποσπασματικά, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η ψήφιση του, τότε, μεσοπρόθεσμου προγράμματος, άνοιξε το δρόμο για την απόφαση του Ιουλίου, που άνοιξε το δρόμο για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

Αναφέρεται, επίσης, στην έντονη διαφωνία του με την τρόικα, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, η οποία οδήγησε στην αποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών μας και, στη συνέχεια, στην \”εντυπωσιακά μεγάλη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, στο δάνειο των πρόσθετων 130 δισ. ευρώ και των συνολικά 240 δισ. ευρώ, με ευνοϊκότατα επιτόκια και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών\”.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει, επίσης, ότι αν η χώρα καταφέρει να έχει αποτελέσματα ανάλογα αυτών του Ιουνίου του 2011, αυτό θα γίνει μέσα σε ένα ευνοϊκότερο και ασφαλέστερο πλαίσιο.

Επιπλέον, αναφέρεται στην \”αλλαγή του πολιτικού τοπίου από το Νοέμβριο του 2011 και στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και υπογραμμίζει ότι όλα αυτά καθιστούν αναγκαίο να γίνει τώρα το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από το επόμενο βήμα της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από την ολοκλήρωση της προηγούμενης, που ολοκληρώθηκε με τη σύναψη της δεύτερης δανειακής σύμβασης\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook