Η διαμόρφωση και επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας και η ένταξης τους σε συντονισμένες δράσεις και εργαλεία χρηματοδότησης, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης (αρμόδιος για την ενέργεια) Κώστας Λαμπρινός.

«Δεν είναι καθόλου εύκολη η εφαρμογή των προτεινόμενων δράσεων, αλλά οφείλουμε να προσπαθήσουμε. Έχουμε τεράστια περιθώρια, που μπορεί να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας και δεν μπορούμε να μιλάμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), εάν πρώτα δεν φροντίσουμε για εξοικονόμηση ενέργειας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Λαμπρινός.

Παράλληλα τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να είναι στο στόχο που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020, σύμφωνα με τον οποίο σε 12 χρόνια η παραγόμενη ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) πρέπει να φτάνει στο 20%, ενώ στο ίδιο ποσοστό πρέπει να έχει φτάσει και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό, η εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να γίνει συνείδηση στον κόσμο, ενώ για την επίτευξη αποτελεσμάτων σημαντικό ρόλο παίζει η εξέλιξη της τεχνολογίας.
Στη συνάντηση που δεν είναι η πρώτη, έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της εκπαίδευσης και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, της ΔΥΠΕ, των Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό στα θετικά στοιχεία προσμετρείται η καλή διάθεση της συνεργασίας, που συνδυαστικά θα φέρει αποτελέσματα.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάφερε σαν ένα απλό παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης, στο οποίο μόνο η αλλαγή λαμπτήρων και κλιματιστικών, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση της ενέργειας περισσότερο από 20%.

Στα σχολεία επίσης υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ και οι ίδιοι οι μαθητές μπορούν να λειτουργήσουν επικοινωνιακά και πολλαπλασιαστικά για τη διάχυση του μηνύματος της εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης τα νοσοκομεία είναι μεγάλοι ενεργοβόροι φορείς, που παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν σημειωθεί αποτέλεσμα.

Στη διάρκεια της τρίωρης σύσκεψης επαναβεβαιώθηκε η ύπαρξη προτάσεων αλλά και διάθεσης απ’ όλους τους εμπλεκόμενους να προχωρήσουν σε συντονισμένες δράσεις, οι οποίες σ’ ένα επόμενο στάδιο θα συγκεκριμενοποιηθούν και η υλοποίησή τους θα φέρει πιο κοντά το στόχο, που είναι ν’ αποτελέσει η Κρήτη Περιφέρεια- πρότυπο στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook