Με τον «εφιάλτη» μιας ξαφνικής κατάρρευσης των συστημάτων ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων Taxisnet, αρχίζουν να συνηθίζουν να ζουν πλέον οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών. Για να προλάβουν και να αποφύγουν το διαφαινόμενο «black-out», στο ΚΕΠΥΟ μετράνε κκαι αναλύουν διαρκώς τον φόρτο δηλώσεων που «σηκώνει» το σύστημα. Σε άλλη περίπτωση, ξέρουν πως θα αναγκαστούν να δώσουν παράταση για την υποβολή δηλώσεων Ε1, καθώς πολλοί θα έχουν μείνει .... με τη δήλωση στην οθόνη τους «για  τεχνικούς λόγους».

Καθώς φτάσαμε 4 ημέρες πριν την καταληκτική διορία και ενώ απομένουν ακόμα σχεδόν 1.200.000 φορολογούμενοι που δεν έχουν ως τώρα υποβάλει δήλωση, εύκολα διαπιστώνει κανείς πως κάποια μέρα (ή κάποιες ημέρες) θα συμπέσουν 300.000-500.000 χρήστες του taxisnet, να θέλουν να υποβάλουν όλοι μαζί ταυτόχρονα τη δήλωσή τους. Τα όρια αντοχής του taxisnet θεωρούνται οι 200.000 ταυτόχρονοι είσοδοι χρηστών στον κόμβο της ΓΓΠΣ –και αυτές μετά από μεγάλη αναβάθμιση που έγινε στο σύστημα.

Στο υπουργείο Οικονομικών  δεν θέλουν να δώσουν ξανά παράταση, επειδή θεωρούν πως όποιος δεν έκανε ως τώρα τη δήλωσή του, πάλι την τελευταία μέρα της νέας διορίας θα σπεύσει να την υποβάλει. Ακόμα και αν μια ή δυο μέρες «πέσει» το σύστημα taxisnet λόγω φόρτου, προτιμούν να ανακοινώσουν επίσημα παράταση ίσου χρόνου, όσο αυτού που χάθηκε.

Ακόμα και τίποτε να μη συμβεί όμως, στο υπουργείο Οικονομικών  συζητάνε το ενδεχόμενο να αφήσουν  σιωπηρά ανοικτό το σύστημα για  να δέχεται δηλώσεις, ακόμα και  για τρεις ή τέσσερις μέρες  μετά την λήξη της διορίας της 16ης Ιουνίου.

Όσοι δηλώσουν έγκαιρα  το Ε1 της χρονιάς τους, θα μπορούν  να κερδίσουν και 12 μήνες εξόφλησης (έως 3 διμηνιαίες και μετά 6 μηνιαίες δόσεις) αντί να πληρώσουν εφάπαξ φόρο και πρόστιμο.

Και επειδή στο υπουργείο  Οικονομικών ανησυχούν μήπως οι .... «αναποφάσιστοι» φορολογούμενοι της τελευταίας στιγμής «ρίξουν» το σύστημα υποβάλοντας όλοι μαζί δηλώσεις, βάζουν «κόφτη» στην είσοδο χρηστών κατα τις ώρες της μεγάλης αιχμής, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκαοντάδων χιλιάδων ανυποψίαστων φορολογουμένων.

Η ειδική ανάλυση φόρτου υποβολής δηλώσεων των συστημάτων Taxisnet δείχνει ότι όποιος προσπαθεί να στείλει τη δήλωσή του τα βράδια από τις 8 ως κα τις 10, παίζει «ρώσικη ρουλέτα» καθώς τότε παρατηρείται «κοσμοσυρροή» και τα συστήματα «μποτιλιάρονται», δημιουργούνται καθυστερήσεις ή διακοπές στις συνδέσεις και οι πολίτες προσπαθούν αλλά δεν μπορούν να ολοκληρωσουν την υποβολή.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως από τις 10 το βράδυ μέχρι  τις 9 το πρωί, η κίνηση στους server της ΓΓΠΣ είναι εξαιρετικά αραιή και, συνεπώς, δεν ανακύπτει δυσκολία για τους χρήστες να υποβάλουν γρήγορα και έγκαιρα τη δήλωσή τους.

Δείτε ποια ώρα της ημέρας συνήθως έχει λιγότερο φόρτο και  σας εξυπηρετεί περισσότερο για  να υποβάλεται δήλωση χωρίς πρόσθετες  ταλαιπωρίες.

 

protothema.gr