Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αναπτύξει σύστημα αναχαίτισης πυραύλων, σε νότια συνοριακή πόλη απέναντι από την Αίγυπτο, σε μια κίνηση που ακολουθεί τις πρόσφατες διασυνοριακές εντάσεις.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά που το σύστημα αναχαίτισης το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί κατά πυραύλων που εκτοξεύονται από Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θα τοποθετηθεί στον πόλη Ελιάτ, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Τηρώντας δε την ανωνυμία του ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε, ότι το σύστημα αναχαίτισης έχει στηθεί κοντά στην Ελιάτ τη Δευτέρα.

Το Iron Dome, είναι σύστημα αναχαίτισης πυραύλων που κατασκευάζεται στο Ισραήλ με αμερικανική χρηματοδότηση και χρησιμοποιεί κατευθυνόμενα βλήματα αναχαίτισης πυραύλων Κατιούσα με βεληνεκές 5 έως 70 χιλιόμετρα .

Στα σύνορα του Ισραήλ με την Αίγυπτο έχει αυξηθεί η ένταση μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Πρόσφατα δυο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από την αιγυπτιακή πλευρά και χτύπησαν την Ελιάτ χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Η Αίγυπτος πάντως αρνήθηκε ότι οι ρουκέτες έφυγαν από το έδαφος της. Τον περασμένο μήνα ένας άγνωστος άντρας διέσχισε την περιοχή του Σινά στην Αιγύπτο και σκότωσε έναν Ισραηλινό εργαζόμενο. Επίσης πέρυσι τον Αύγουστο οκτώ Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους σε διασυνοριακή επίθεση. Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, το 1979, και ακολούθησε η Ιορδανία το 1994.

Πάντως μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο έχουν προκύψει ανησυχίες αν θα τηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή.

Ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι που προέρχεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα υποσχέθηκε όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του, να διατηρήσει τις συνθήκες που έχει υπογράψει η Αίγυπτος.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook