Η πρώτη σοβαρή κυβερνητική κρίση αποτράπηκε, όμως οι επιφυλάξεις, οι αμφιβολίες και οι ανησυχίες για το μέλλον και τη βιωσιμότητα του σχήματος συνεργασίας έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται ανοιχτά. Κυρίως διατυπώνονται εκτιμήσεις από πολλές πλευρές ότι οι κυβερνητικοί εταίροι αρχίζουν να έχουν και δεύτερες σκέψεις ή επιδιώξεις, στην περίπτωση, που οι κοινωνικές αντιδράσεις δεν ελέγχονται. Και ότι πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, αλλά ίσως και η ΔΗΜΑΡ χαράσσουν και εναλλακτική στρατηγική αποστάσεων από την κυβέρνηση, ώστε να μην χρεωθούν το κόστος λαθεμένων κινήσεων της ΝΔ, που αποτελεί και τον κεντρικό κορμό στο σχήμα. 

 Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι  πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης βρήκαν το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου έναν κοινό τόπο, ως προς το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, αλλά οι σκιές παραμένουν.

 Ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε την πίεση κυρίως του κ. Βενιζέλου και δευτερευόντως του κ. Κουβέλη να εγκαταλείψει τη γραμμή «πρώτα υλοποιούμε και μετά επαναδιαπραγματευόμαστε», με την οποία πήγε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα για τη σύνοδο των οικονομικών υπουργών. Η σύσκεψη των τριών κατέληξε σε μερική αλλαγή του δόγματος αυτού, καθώς συμφωνήθηκε να επιταχυνθεί η προσπάθεια για την επαναδιαπραγμάτευση και να τεθεί το συντομότερο στους ευρωπαίους το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης του προγράμματος. Ειδικά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αρχίζει να εμπεδώνεται η αντίληψη ότι η εφαρμογή του μνημονίου στους χρόνους, που έχουν συμφωνηθεί, φέρνει νέο ορυμαγδό σκληρών μέτρων, τα οποία όμως δύσκολα θα αντέξει η ελληνική οικονομία και κοινωνία και άρα η επιμήκυνση είναι αναγκαία για να καταρρεύσει όλη η προσπάθεια.

 Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι για να προωθήσουν το αίτημα θα έχουν κοινή παρουσία τους στις συνόδους κορυφής και θα προχωρήσουν σε συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως με την Άνγκελα  Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, σε Βερολίνο και Παρίσι, αντίστοιχα. Οι τρεις συμφώνησαν και στην άμεση ενεργοποίηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης η οποία αποτελείται από τέσσερα επίπεδα, των πολιτικών αρχηγών, των εμπλεκόμενων υπουργών, των θεσμικών εκπροσώπων της χώρας εντός και εκτός Ελλάδας και μια σειρά προσώπων που στο παρελθόν έχουν διαχειριστεί επιστημονικά ή διοικητικά θέματα, ο κατάλογος για τους οποίους θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

 Ωστόσο στην πορεία της κυβέρνησης αποτυπώνονται σοβαρά προβλήματα. Είκοσι μέρες μετά τη συμφωνία των τριών κομμάτων έχουν εντοπιστεί σημαντικές διαφορές ή και ανησυχίες για την πορεία και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο κ. Βενιζέλος θέτει θέμα εφαρμογής της προγραμματικής συμφωνίας (με δηλώσεις του χθες βράδυ στον ΣΚΑΙ) όπερ σημαίνει ότι διαπιστώνει ήδη αποκλίσεις από το συμφωνηθέν πλαίσιο και κρατά αποστάσεις. Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος διαπιστώνει και προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης, ως προς τον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Επιμένει για παράδειγμα – και έγινε αποδεκτή η επισήμανσή του – να αποφασίζονται οι στρατηγικές κινήσεις στο επίπεδο των τριών αρχηγών και μετά να υλοποιούνται είτε από τον πρωθυπουργό, είτε από τους υπουργούς.

 Αλλά και στελέχη και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη και καχυποψία τις κινήσεις του Μαξίμου, εκτιμώντας ότι δεν κινείται δυναμικά για την επαναδιαπραγμάτευση. Από το κόμμα του κ. Κουβέλη θέτουν ως χρονικό όριο για να κριθεί η κυβέρνηση τη συμπλήρωση του τριμήνου, δηλαδή τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να μπορούν να εξαχθούν βάσιμα συμπεράσματα.

 Άλλο σημείο επί του οποίου αναμένεται να γίνει έντονη συζήτηση είναι και το περιεχόμενο των μέτρων, που θα ληφθούν για να αντιμετωπιστεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

 Από τη ΔΗΜΑΡ τίθεται ήδη το θέμα των ισοδύναμων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν οριζόντιες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και τις συντάξεις, όμως από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκφράζεται φόβος ότι δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια. «Εάν υπήρχαν ισοδύναμα μέτρα, θα τα είχαμε βρει ήδη» σχολίαζε κυβερνητικός παράγοντας.

  Η χθεσινοβραδινή πάντως σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα, αλλά και να αναζητηθούν μέτρα ανακούφισης των αδύναμων, όπως το επίδομα θέρμανσης με κοινωνικά κριτήρια.

 Κρίσιμες πλέον ημερομηνίες είναι η 20η Ιουλίου, με τη συνεδρίαση του Eurogroup και η 24η Ιουλίου, ημέρα που επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook