Συστάσεις για περιορισμό των επιτοκίων καταθέσεων αναμένεται να απευθύνει η Τράπεζα της Ελλάδος στις εμπορικές τράπεζες.

 Η τρόικα έχει διαπιστώσει πως τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια κινούνται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, γεγονός που εκτιμούν πως μεσοπρόθεσμα δημιουργεί λειτουργικά βάρη στα πιστωτικά ιδρύματα. Για τον λόγο αυτό έχει διατυπώσει προτάσεις για τον καθορισμό μιας συγκεκριμένης «οροφής» στα επιτόκια καταθέσεων που δίνονται από τις ελληνικές τράπεζες, ώστε το κόστος του χρήματος να μην γίνεται πρόσθετα ακριβό.

Σημειώνεται πως παρά την μείωση των επιτοκίων του ευρώ οι αποδόσεις στις προθεσμιακές καλά κρατούν, καθώς η ανάγκη των τραπεζών για ρευστότητα είναι σαφώς ισχυρότερη. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να αποκλιμακωθεί άμεσα, και τουλάχιστον όχι πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι τράπεζες έχουν ρίξει στην αγορά νέα καταθετικά προϊόντα με επιτόκια έως και 6%, προκειμένου να δελεάσουν όσους σκέφτονται να επιστρέψουν τα χρήματά τους στο τραπεζικό γκισέ. Ήδη, σύμφωνα με τις τράπεζες, από την επομένη των εκλογών μέχρι και σήμερα έχουν επιστρέψει σε αυτές περίπου 5 δισ. ευρώ από τα χρήματα που είχαν οι Έλληνες «κάτω από το στρώμα».

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τη μια ανεβάζουν τον πήχη των επιτοκίων, ακόμα και για ποσά της τάξεως των 5.000 ή και των 10.000 ευρώ, και από την άλλη δίνουν στους πελάτες τους την ευκολία να σηκώσουν τα χρήματά τους οποτεδήποτε το θελήσουν, χωρίς ποινές ή προβλήματα. Ουσιαστικά, δηλαδή, συνδυάζουν – σε κάποιο βαθμό – τις ευκολίες ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου με τις υψηλές αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων.

Χαρακτηριστικό των νέων δεδομένων που επικρατούν στο γκισέ είναι ότι σε σχεδόν καθημερινή βάση μικρές αλλά και μεγαλύτερες τράπεζες ανεβάζουν μέρα με τη μέρα τον πήχη των αποδόσεων, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας το 6% για ποσά από 5.000 έως 50.000 ευρώ. Μάλιστα, αν πρόκειται για περιπτώσεις καταθετών μεγαλύτερου βεληνεκούς, με βαλάντιο που ξεπερνά τα 300.000 ή τα 500.000 ευρώ, το επιτόκιο με ευκολία ξεπερνά το 7%.

Ο ανωτέρω ανταγωνισμός κάνει το χρήμα πολύ ακριβό και το δανεισμό για τις τράπεζες – σε βάθος χρόνου- ασύμφορο. Έτσι, η Τράπεζα της Ελλάδας, εξετάζει να διατυπώσει συστάσεις για τον ορισμό ενός πλαφόν στις αποδόσεις.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook