Τελευταία ενημέρωση: 15:50

Στη σκιά των αντιδράσεων που προκάλεσε η επίσκεψη Φούχτελ στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου του Γερμανού αξιωματούχου, στα γραφεία της Περιφέρειας. Στο πλευρό του Γερμανού Υφυπουργού ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. 

Στη συνέντευξη ο κος Φουχτελ στάθηκε στην καλή - όπως την χαρακτήρισε- συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Κρήτη τονίζοντας οτι οι δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας από την Γερμανική πλευρά ξεκινούν από την αυτοδιοίκηση της Ελλάδας και μετά περνούν στην κεντρική εξουσία.

Όπως τόνισε ο Γερμανός Υφυπουργός Έλληνες μπορούν να εκπαιδευτούν στη Γερμανία σε άριστες σχολές που υπάρχουν σε περιφερειακές πόλεις. Όπως διευκρίνισε αν και εκείνοι που θα εκπαιδευτούν μπορούν εύκολα να βρουν εργασία, αν το επιθυμούν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να προσφέρουν εδώ. 

Η συνεργασία έχει στόχο την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας όπως είπε ο κος Φούχτελ, με άξονες τον τουρισμό, τις εξαγωγές και την διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο Φούχτελ για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, δε θέλησε να απαντήσει λέγοντας πως το συγκεκριμένο θέμα δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του. 

Σύμφωνα πάντως με την Περιφέρεια Κρήτης η σύσκεψη που προηγήθηκε έγινε σε καλό κλίμα. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση :

''Σε θετικό κλίμα εξελίσσεται η συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, φορέων, επιστημονικών ιδρυμάτων, των Επιμελητηρίων του νησιού, στελεχών του ΟΑΕΔ, παρόντος και του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Χανς - Γιοακίμ Φούχτελ. ''

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης για την επίσκεψη του Χ.Γ. Φούχτελ

«Λαμπρό παράδειγμα» αφομοίωσης της Ελληνογερμανικής συνεργασίας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας που στοχεύει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης, χαρακτήρισε την Κρήτη, ο Ομοσπονδιακός υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Χανς- Γιοακίμ Φούχτελ, στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας, που έγινε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας.

Μια συνάντηση συνεργασίας που εξελίχτηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και στην οποία συμμετείχαν ο Γερμανός υφυπουργός μ’ εξειδικευμένους συνεργάτες του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ερευνητικών ιδρυμάτων, στελεχών Οργανισμών Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης, Επιμελητηρίων- επιχειρήσεων και για την οποία ο κ. Αρναουτάκης εισέπραξε τα εύσημα του Γερμανού αξιωματούχου.

«Οι συνεργασίες μας με Περιφέρειες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η βασική αρχή λειτουργίας μας , καθώς έχουμε επενδύσει στην εξωστρέφειά μας. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ξεκινήσει και τη συνεργασία με περιφέρεια της Γερμανίας, θέλοντας να προωθήσουμε το τουριστικό προϊόν μας, να καταπολεμήσουμε την ανεργία, αναζητώντας δρόμους επιμόρφωσης και απασχόλησης των νέων μας, αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας» δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Ο κ. Φούχτελ στη διάρκεια των δηλώσεών του στα ΜΜΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της Κρήτης, την οποία χαρακτήρισε ασφαλή τουριστικό προορισμό, έχοντας εκτός από τη δική του αίσθηση και τις μαρτυρίες των συνεργατών του από τον κατάπλου στο λιμάνι του Ηρακλείου του κρουαζιερόπλοιου Aida και τις συνομιλίες με τους επιβάτες του. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την εικόνα που είδαμε στην Κρήτη, την οποία και θα μεταφέρουμε στην πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Φούχτελ.

Ο κ. Φούχτελ είχε την ευκαιρία ν’ αναλύσει το μοντέλο και τους άξονες της Ελληνογερμανικής συνεργασίας, θέλοντας να προλάβει τις παρερμηνείες και να εξομαλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από κακόβουλα- όπως τα χαρακτήρισε- δημοσιεύματα σε Ελλάδα και Γερμανία.

«Το κίνητρο μας για τη συνεργασία αυτή και την περεταίρω σύσφιξη των καλών σχέσεων είναι ειλικρινές. Εξάλλου ο Αριστοτέλης ήταν αυτός που διαχώρισε τη φιλία σε πραγματική και φιλία λόγω συμφέροντος. Εμείς και είμαστε σαφώς υπέρ της πραγματικής φιλίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φούχτελ και επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία ανταλλαγής τεχνογνωσίας και αδελφοποίησης περιοχών με κοινά χαρακτηριστικά, έχει ξεκινήσει από το 2010 με κοινή απόφαση Μέρκελ- Παπανδρέου. Μια πρωτοβουλία που αφορά στην ενίσχυση των φιλικών δεσμών και στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού μηχανισμού, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση.

Το δίκτυο της συνεργασίας -πρόσθεσε- έχει σαν βάση τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), το οποίο ενσωματώνει οικονομικούς φορείς, επιχειρηματίες και τοπικές κοινωνίες. Στην ουσία-είπε- το δίκτυο αυτό λειτουργεί σαν μια εργαλειοθήκη μέσα από την οποία αναζητούμε τα κατάλληλα εργαλεία, που θα βοηθήσουν την Ελλάδα ν’ ανακάμψει.

«Το δίκτυο αυτό εντοπίζει τρόπους και δρόμους εξόδου από την κρίση και το κυριότερο στη Γερμανία είναι υπερκομματικό και αποδεκτό απ’ όλες τις πλευρές, ενώ συμμετέχουν τα θεσμοθετημένα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμα και ιδρύματα που χρηματοδοτούν συνέδρια» επεσήμανε ο κ. Φούχτελ.

Ο αντίποδας μου στην Ελλάδα- ανέφερε- είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, με τον οποίο είμαστε σε συνεχή επαφή για την εξέλιξη αυτής της πλατφόρμας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις Επιτροπές της Ελληνογερμανική Συνέλευσης, που καταγράφουν τα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες που φτάνουν από την Ελλάδα, αναζητώντας αντίστοιχες περιοχές από τη Γερμανία για την ανάπτυξη συνεργασιών και αδελφοποιήσεων.
Ο κ. Φούχτελ χαρακτήρισε ιδιαίτερα πλεονεκτική αυτή τη συνεργασία ανταλλαγής τεχνογνωσίας, υποστηρίζοντας ότι με το μοντέλο αυτό δεν δαπανούνται χρήματα σε ακριβές μελέτες και εταιρίες συμβούλων.
Συναντήσεων σαν και αυτής που έγινε σήμερα στο Ηράκλειο, προηγούνται συνέδρια. Ήδη στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί τρία τέτοια συνέδρια (σε Καβάλα, Καστοριά και Πτολεμαϊδα) τα οποία σύμφωνα με τον κ. Φούχτελ παρουσίασαν απροσδόκητη μαζικότητα, ενδεικτική του ενδιαφέροντος που υπάρχει και από τις δύο πλευρές. Ο ίδιος είπε ότι επισκέφτηκε ένα Εθνικό Δρυμό στη Θράκη αλλά και την περιοχή της Καστοριάς, με αποτέλεσμα την άμεση αδελφοποίηση του πρώτου με αντίστοιχο δρυμό της Γερμανίας και τη δρομολόγηση για την περίπτωση της Καστοριάς.
Ο κ. Φούχτελ χαρακτήρισε πετυχημένη τη σημερινή συνάντηση στο Ηράκλειο κάνοντας λόγο για ζωηρό ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές. Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν: ο τουρισμός, η καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, το σύστημα της δυαδικής επαγγελματικής κατάρτισης, οι εξαγωγές και η διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κ. Φούχτελ μάλιστα εξήρε το ενδιαφέρον που έδειξαν οι επιπλοξυλουργοί της Κρήτης αλλά και το ενδιαφέρον Γερμανών εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία του δυαδικού συστήματος.

Ο κ. Φούχτελ αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα ανεργίας που είχε η Γερμανία το 2000, τα οποία -όπως είπε- ξεπέρασε αναζητώντας προτάσεις και λύσεις στη Βρετανία και τη Σκανδιναβία, θέλοντας να καταδείξει τη εμπειρία της χώρας του στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά και την τακτική που ακολούθησε.

Κληθείς να σχολιάσει το όφελος που θα έχει η Γερμανία από αυτή τη συνεργασία, επεσήμανε: «Στην οικονομία κερδίζουν και οι δύο εταίροι. Εμείς δίνουμε ώθηση ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της και γίνεται ανταγωνιστική και άρα δεν χρειάζεται την οικονομική στήριξη των εταίρων της, μεταξύ των οποίων και εμείς». Υπάρχει –συνέχισε- και αμοιβαίο όφελος καθώς «Οι Γερμανοί έχουν υψηλού κύρους επαγγελματικές σχολές που έχουν πολλές κενές θέσεις μαθητών και στην περιφέρεια κινδυνεύουν να κλείσουν. Εκπαιδεύοντας τους νέους από την Ελλάδα, επιβιώνουν οι σχολές μας, μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα και επιστρέφουν καταρτισμένα στη χώρα σας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια υπεραξία εργασίας που την καρπώνεται η Ελλάδα. Άλλο τέτοιο παράδειγμα είναι η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων, από τα οποία εμείς βγάζουμε κέρδος. Αν η Ελλάδα ακολουθήσει την τεχνογνωσίας μας θα έχει και αυτή κέρδος».