Οδηγίες εν όψει της κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013 - 2016 θα δώσει σήμερα, Πέμπτη, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στα υπουργεία που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου.

 Για τον λόγο αυτό συγκαλείται στις 14:00 ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών -με τη συμμετοχή 8 υπουργών- με στόχο να υπάρξει ένας πρώτος καθορισμός του χρονοδιαγράμματος των παρεμβάσεων, αλλά κυρίως των δαπανών που θα πρέπει να περικοπούν.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης, Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως κ. Αν. Μανιτάκης, Αναπτύξεως, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας κ. Ανδρ. Λυκουρέτζος και Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης.

Το συντονισμό και την εποπτεία της περιστολής των δαπανών έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Χρ. Σταϊκούρας ως επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Το αναθεωρημένο Μνημόνιο προβλέπει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να περιορίσει τη μισθολογική δαπάνη στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και να κρατήσει σταθερές τις πιστώσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, να προχωρήσει στον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών και να διατηρήσει κοντά στα 12 δισ. ευρώ τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία.

Στη σημερινή σύσκεψη θα εξετασθεί το κλείσιμο και η μείωση του αριθμού των φορέων της γενικής κυβέρνησης, η αναδιάρθρωση τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής δημόσιας διοικήσεως, αλλά και οι δυνατότητες μείωσης του προσωπικού και των λειτουργικών δαπανών.

 

in.gr