Αν και η Σύσκεψη Κορυφής μεταξύ των «3» κυβερνητικών εταίρων δεν άρχισε με καλούς οιωνούς, τελικά ολοκληρώθηκε με συμφωνία επί της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Έτσι, επιβεβαιώθηκε ότι το θέμα της αναθεώρησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα τεθεί βήμα – βήμα. Πρώτο βήμα, η αναζήτηση ισοδύναμων για τα 3 δισ. ευρώ που θα παρουσιαστούν στην τρόικα, ενώ το αίτημα για επιμήκυνση θα τεθεί -το πιθανότερο- το φθινόπωρο και σε υψηλό επίπεδο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, κορυφαία πηγή παραδεχόταν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, για να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε προηγηθεί ένα πρωινό τηλεφώνημα μεταξύ Στουρνάρα και Βενιζέλου, με ιδιαίτερα αιχμηρές εκφράσεις.

Τελικά, η ένταση εκτονώθηκε στη διάρκεια της 95λεπτης σύσκεψης και αφού συμφωνήθηκε το πλαίσιο της στρατηγικής, όλοι έφυγαν από το Μέγαρο Μαξίμου ικανοποιημένοι -όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις τους.

Επί της ουσίας, αποφασίστηκε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια, θέμα που θα τεθεί επί τάπητος και στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη Ιουλίου.

Όσον αφορά τα αιτήματα περί επιμήκυνσης και αναθεώρησης του προγράμματος, θα τεθούν από Σεπτέμβριο, σύμφωνα με Το Βήμα.

Το αίτημα θα αναλάβει να θέσει σε επίπεδο κορυφής (κι όχι στην τρόικα) ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που προγραμματίζει ταξίδια στο εξωτερικό, όταν οι γιατροί του το επιτρέψουν.

Αξιοσημείωτο είναι το θετικό κλίμα που υπάρχει από πλευράς Βερολίνου. Μετά την επιστολή Σόιμπλε προς Στουρνάρα, στην οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε τον Έλληνα ομόλογό του ότι θα έχει τη στήριξή του σε ό,τι χρειαστεί, χθες, Τετάρτη, η γερμανική καγκελαρία έστελνε «μήνυμα» προς την Αθήνα ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ευπρόσδεκτος στο Βερολίνο.

Οι γερμανικές πηγές έκαναν ειδική αναφορά σε «ανοικτή γραμμή με την Αθήνα».

Η συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ είναι δύσκολο να γίνει πριν τα μέσα Αυγούστου, λόγω και των θερινών διακοπών της Καγκελαρίου, αν και γερμανικές πηγές σημείωναν: «Η κυρία Μέρκελ οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να τον δεχθεί, ακόμα και αν χρειαστεί να διακόψει τις διακοπές της».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook