Αύξηση των φόρων, με ακύρωση των φοροελαφρύνσεων που θα ισχύσει μόνο για τα υψηλά εισοδήματα, ευαγγελίζεται ο Μπαράκ Ομπάμα στην πορεία για τις προεδρικές εκλογές -με το επιτελείο του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ να ελπίζει ότι βρήκε το σημείο που θα «χτυπήσει» τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών ζητά οι φοροελαφρύνσεις να ισχύσουν για όλους, δηλαδή και για τα υψηλά εισοδήματα.

Το ζήτημα του τι θα γίνει με τις φοροελαφρύνσεις, που είχαν εισαχθεί επί προεδρίας Μπους λήγουν φέτος, παίρνει κεντρική θέση στην προεκλογική εκστρατεία: Ο Ομπάμα ζητά οι φοροελαφρύνσεις να ανανεωθούν μόνο για εισοδήματα κάτω των 250.000 δολαρίων. Ο Ρόμνεϊ θέλει… φορολογική ισότητα, δηλαδή να μην αυξηθούν οι φόροι για τα υψηλά εισοδήματα.

Τα δύο κόμματα έχουν επιστρατεύσει μέχρι και το Κογκρέσο για τη μάχη: Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, θα ψηφίσει τις επόμενες εβδομάδες νομοσχέδιο για επέκταση των φοροελαφρύνσεων για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα και, από την άλλη πλευρά, η Βουλή των Αντιπροσώπων (με πλειοψηφία Ρεπουπμλικανών) νομοσχέδιο για επέκταση για όλους.

Ουσιαστικά, σημειώνει το Reuters, και οι δύο ψηφοφορίες έχουν στόχο να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων, «αβαντάροντας» το κάθε κόμμα τον υποψήφιό του, παρά να περάσουν νομοθεσία.

Ρόμνεϊ: «Θα είμαι καλύτερος πρόεδρος για τους έγχρωμους»  

Παράλληλα, σε μία κίνηση που τα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ως μάλλον άστοχη, ο Ρόμνεϊ ζητά την ψήφο των έγχρωμων λέγοντας πως θα γίνει… καλύτερος πρόεδρος για τους Αφροαμερικανούς από ό,τι ο Ομπάμα.

«Αν θέλετε έναν πρόεδρο που θα κάνει την κατάσταση καλύτερη για την αφροαμερικανική κοινότητα, τον έχετε μπροστά σας» είπε ο Ρόμνεϊ σε ομιλία του στo Σύνδεσμο για την Πρόοδο των Έγχρωμων, της παλιότερης αμερικανικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο Χιούστον το βράδυ της Τετάρτης.

Οι ακροατές έμειναν, στην καλύτερη περίπτωση, αποσβολωμένοι: Το διστακτικό χειροκρότημα δεν κατάφερε να καλύψει ορισμένα γιουχαρίσματα και αυθόρμητες εκφράσεις απορίας.

Επιπλέον, ο Ρόμνεϊ επανέλαβε στο Χιούστον τη θέση του για κατάργηση της μεταρρύθμισης Ομπάμα στο σύστημα περίθαλψης. Το θέμα είναι αμφιλεγόμενο για τους Αμερικανούς πολίτες, με την κοινή γνώμη να είναι μοιρασμένη σχετικά με το «Obamacare», αλλά η κοινότητα των έγχρωμων αποτελεί εξαίρεση -με τους περισσότερους να την υποστηρίζουν.

Καλύτερη υποδοχή στο κοινό πάντως βρήκαν οι αναφορές του Ρόμνεϊ για την οικονομία, που δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει την ανεργία που πλήττει περισσότερους τους έγχρωμους από ό,τι τους λευκούς Αμερικανούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook