Νέες προειδοποιήσεις για κινητοποιήσεις εφόσον η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ προχωρήσει απηύθυνε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Ν. Φωτόπουλος από τη βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας που συνεδρίασε σήμερα, αναφέρει χαρακτηριστικά το e-go.gr.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον της επιχείρησης, δήλωσε ότι δεν εκφράζεται ως ιδιοκτήτης της ΔΕΗ και επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της αν επιχειρήσει να ξεπουλήσει έστω και ένα κομμάτι της ΔΕΗ» γιατί όπως είπε σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης η τιμή της κιλοβατώρας θα διπλασιαστεί ή θα τριπλασιαστεί.

Ο κ. Φωτόπουλος δήλωσε αντίθετος σε κάθε σενάριο αποκρατικοποίησης (περαιτέρω πώληση μετοχών, πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, εκχώρηση του μάνατζμεντ). Ζήτησε αποκατάσταση ίσων όρων ανταγωνισμού υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ επιδοτεί τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και πρότεινε να γίνουν προσλήψεις με τα κονδύλια (27 εκατ. ευρώ το χρόνο) που διατίθενται σήμερα για υπερωρίες.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Κ. Μαθιουδάκης τόνισε ότι «πρέπει να κινηθούμε με διαφορετικό τρόπο» αλλά και ότι «η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ανακαλύψει τον τροχό».

Ο γεν. γραμματέας του υπουργείου επεσήμανε ότι η κρίση έχει επηρεάσει και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και διαβεβαίωσε ότι οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν πρόσφατα (με εξασφάλιση δανειοδότησης για τους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού) αποσόβησαν ανεπιθύμητες εξελίξεις και, αν χρειαστεί, θα συνεχιστούν.

Δεσμεύθηκε επίσης για άρση των στρεβλώσεων και επιβολή κανόνων υγιούς ανταγωνισμού και πρόσθεσε πως αυτό που μπορεί να φαίνεται ως αρνητικό, στην πραγματικότητα θα δώσει ευκαιρία ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβός τόνισε ότι αν δεν θεσπιστεί μηχανισμός διασύνδεσης των τιμών που διαμορφώνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τις λιανικές τιμές, η αγορά δεν πρόκειται να απελευθερωθεί και η ΔΕΗ θα παραμείνει μονοπώλιο επί ζημία.

Όπως είπε, μετά την έξοδο από την αγορά ιδιωτών προμηθευτών η ΔΕΗ ηλεκτροδοτεί το 99 % των καταναλωτών ενώ σε επίπεδο παραγωγής το μερίδιό της έχει πέσει στο 75 %.

Ο κ. Ζερβός σημείωσε τις δυσκολίες χρηματοδότησης της επιχείρησης από τις τράπεζες (είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέες επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά Μεγαλόπολης, Πτολεμαίδας καθώς και στην νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαίδας θα γίνουν εφόσον εξασφαλισθεί χρηματοδότηση) και δήλωσε ότι η επιχείρηση αναμένει σταδιακή εκταμίευση άνω των 400 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί.