Οργανώσεις των αντικαθεστωτικών στη Συρία υποστηρίζουν ότι ο στρατός επενέβη με ελικόπτερα και τανκς στο χωριό Ταραμσέχ, στην επαρχία της Χαμά, σκοτώνοντας «πάνω από 200 ανθρώπους» -ως επί το πλείστον άμαχους.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πιο αιματηρό επεισόδιο στην πολύμηνη εμφύλια διαμάχη στη Συρία, ενώ η διεθνής κοινότητα πασχίζει να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

To αντικαθεστωτικό «Ηγετικό Συμβούλιο της Επανάστασης» της Χάμα ανέφερε στο Reuters ότι οι Σουνίτες μουσουλμάνοι του χωριού Ταραμσέχ, δέχθηκαν επίθεση βαρέων όπλων πριν οι φιλοκυβερνητικές ομάδες των Αλαουιτών, εισέλθουν στο χωριό και σκοτώσουν έναν προς έναν τους κατοίκους.

«Περισσότεροι από 220 άνθρωποι έπεσαν σήμερα στο Ταραμσέχ. Σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό αρμάτων μάχης, επιθετικών ελικοπτέρων και πυρών πυροβολικού, αλλά και από εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» ανέφερε μέλος της οργάνωσης.

Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι, τρία μέλη των σωμάτων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε μάχες στο Ταραμσέχ και κατηγόρησε τις «οπλισμένες τρομοκρατικές ομάδες» για τη διάπραξη σφαγής εκεί.

Ο Φαντί Σαμέχ, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης από το Ταραμσέχ, είπε ότι εγκατέλειψαν το χωριό πριν από την σφαγή, αλλά ήταν σε επαφή με τους κατοίκους. «Φαίνεται ότι πολιτοφύλακες Αλαουιτών από τα γύρω χωριά κατέβηκαν στο Ταραμσέχ και άρχισαν να σκοτώνουν τους ανθρώπους. Ολόκληρα σπίτια έχουν καταστραφεί και καεί από τον βομβαρδισμό» είπε.

Μόσχα: «Διαβούλευση με την αντιπολίτευση»

Στο διπλωματικό πεδίο, η Μόσχα κάλεσε σε «πιο ουσιαστική συνεργασία» με την συριακή αντιπολίτευση καλεί η Μόσχα, την στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ θέλουν αυστηρότερες σε βάρος του Άσαντ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε συνομιλίες στη ρωσική πρωτεύουσα με στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης. Την Παρασκευή, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ κάλεσε σε «πιο δραστήρια συνεργασία» με τη συριακή αντιπολίτευση με τη διαμεσολάβση του Κόφι Ανάν, ο οποίος αναμένεται στη Μόσχα.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπουμε τους εταίρους μας να είναι τόσο έτοιμοι (όσο είναι η Ρωσία) για να εργαστούν με την αντιπολίτευση και ο Κόφι Άναν είναι ο κύριος μεσολαβητής αυτής της διαδικασίας» δήλωσε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα από τις δικές του επαφές και από τις επαφές της ομάδας του με την αντιπολίτευση» πρόσθεσε.