Ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων του Συνδέσμου Ελαιοκομικών δήμων Κρήτης – ΣΕΔΗΚ αλλά και τα επίκαιρα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τελευταία την Ελαιοκομία της Κρήτης, απασχόλησαν τους Εκπροσώπους των Δήμων Μελών του ΣΕΔΗΚ και τους Επιστημονικούς Συνεργάτες των Δήμων κατά την Γενική Συνέλευση που έγινε στο κτήμα «ΠΑΝΑΚΡΟΝ» της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Αμαρίου στην Σχολή Ασωμάτων.

Τους Εκπροσώπους των Δήμων καλωσόρισε ο Δήμαρχος Αμαρίου που φιλοξένησε την Συνέλευση κ. Στέφανος Σημαντήρας, παρουσιάζοντας τους τα προβλήματα και τις προοπτικές της ελαιοκομίας στην περιοχή του Δήμου του.

Σύμφωνα με την Ημερήσια διάταξη, ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου, παρουσίασε τις δραστηριότητες του ΣΕΔΗΚ κατά την περίοδο 2011/12 αλλά και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων που θα γίνουν για την περίοδο 2012/13 εάν όπως υπογράμμισε υπάρξει ενεργός στήριξη του Φορέα από τους Δημους και έγκριση των προγραμμάτων που έχει υποβάλει.

Τον οικονομικό απολογισμό του ΣΕΔΗΚ παρουσίασε ο Οικονομικός Γραμματέας του ΣΕΔΗΚ κ. Λευτέρης Αμπαδιωτάκης, Αντιδήμαρχος Χανίων ο οποίος υπογράμμισε ότι παρά την οικονομική κρίση οι Δήμοι πρέπει να τακτοποιήσουν τις συνδρομές τουλαχιστο των τελευταίων ετών στον ΣΕΔΗΚ άλλως η επιβίωση του είναι πλέον αμφίβολη.

Παράλληλα προτείνε την διαγραφή των οφειλών των Καποδιστριακων Δήμων προς τον ΣΕΔΗΚ μέχρι το έτος 2009 και αλλά και την σκοπιμότητα τακτοποίησης των λοιπών οφειλομενων συνδρομών τους απο το 2010 και μετά.

Στα πλαίσια της Συνέλευσης έγινε παρουσίαση των κρίσιμων θεμάτων που απασχολούν την ελαιοκομία τελευταία με εισήγηση του Επιστ. Συμβούλου του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νίκου Μιχελάκη η οποία επικεντρώθηκε στο νέο σχέδιο για την στήριξη της ελαιοκομίας της ΕΕ. Το σχέδιο αυτό το όποιο, όπως είπε, παραδόθηκε πρόσφατα στα Κράτη Μέλη για να υποβάλλουν μέσα στον Ιούλιο τις απόψεις τους αναφέρεται σε κρίσιμα για το μέλλον της ελαιοκομίας θέματα όπως: στην ανάδειξη και τον έλεγχο της ποιότητας, την αναδιάρθρωση αγοράς και την προστασία τιμών, σε ρυθμίσεις στην αγροδιατροφική αλυσίδα, σε δράσεις προώθησης του Ελαιολάδου, στον ρόλο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου και στον ανταγωνισμό με ΗΠΑ και Αυστραλία.

Τέλος, στην ΓΣ αναφορά και για στον ρόλο των Υπευθύνων Ελαιοκομίας που έχουν ορίσει οι Δήμοι ως Επιστημονικούς Συνεργατες του ΣΕΔΗΚ και αποφασίστηκε όπως προσκληθούν σε ιδιαίτερη συνάντηση για λεπτομερέστερη ανάλυση του ρόλου και των καθηκόντων τους.

Το νέο Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ

Μετά την διενέργεια Εκλογών το νέο ΔΣ το οποίο αναδείχτηκε σε συνεδρίαση του που ακολούθησε στην συνεχεία συγκροτήθηκε αμέσως ως εξής:

Πρόεδρος: Γιώργης Μαρινάκης – Δήμαρχος Δ. Ρεθύμνου
Αντιπρόεδρος Χανίων: Μιχελάκης Στέλιος – Αντιδήμαρχος Δ. Αποκορώνου
Αντιπρόεδρος Ηρακλείου: Πρινιανάκης Αντώνης Αντιδήμαρχος Δ. Φαιστού
Αντιπρόεδρος Λασίθι : Δρακάκης Ιωάννης –Αντιδήμαρχος Δ. Σητείας
Γραμματέας Οικονομικών: Αμπαδιωτάκης Ελευθέριος-Αντιδήμαρχος Δ. Χανίων
Γραμματέας Διοικητικών: Σημαντήρας Στέφανος- Δήμαρχος Αμαρίου
Γραμματέας Προγραμμάτων: Βρυλλάκης Στυλιανός – Μέλος ΔΣ Δ.Αγ. Βασιλείου
Γραμματέας Παραγωγής –Διάθεσης: Πρωτογεράκης Ευάγγελος. Μέλος ΔΣ Δ. Φαιστού.
Γραμματέας Πολιτιστικών: Αφορδάκος Νικ – Αντιδήμαρχος Αγ. Νικολάου

Αναπληρωματικοί:

ΠΕ Χανίων: Κουκουβιτάκης Βασίλης- Αντιδήμαρχος Δ. Καντανου Σελινου
ΠΕ Ηρακλείου: Μπολάκης Αριστείδης – Αντιδήμαρχος Δ. Ηρακλειου.
ΠΕ Λασιθίου: Γενειατάκη Δέσποινα, Μέλος ΔΣ Δ. Ιεράπετρας

Οι αποφάσεις της γενικής Συνέλευσης

Μετά τις συζητήσεις που ακολούθησαν η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Εγκρίνει ομόφωνα τον απολογισμό δραστηριοτήτων και διαχείρισης του ΣΕΔΗΚ περιόδου 2010/12 καθώς και τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων 2012/13

Θεωρεί ότι η συνέχιση της ύπαρξης και λειτουργίας του ΣΕΔΗΚ κάτω από τις κρίσιμες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και του μεταβατικού σταδίου της αναδιοργάνωση του Συνεταιρικού κινήματος κρίνεται περισσότερο αναγκαία από ότι σε προηγούμενες περιόδους

Εγκρίνει την διαγραφή των οφειλόμενων συνδρομών των Καποδιστριακών Δήμων στον ΣΕΔΗΚ μέχρι και το 2009, εφόσον αυτό είναι εφικτό από πλευράς νομιμότητας και παρακαλεί τους σημερινούς Καλλικρατικους Δήμους Μέλη όπως, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ανταποκριθούν στην κάλυψη των υπολοίπων οφειλών τους 2010/12

Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο όπως υποβάλλει υπόμνημα με τις θέσεις του ΣΕΔΗΚ στο ΥΠΑΑΤ σχετικά με το σχέδιο για την ελαιοκομία της ΕΕ


Αρκετές δραστηριότητες το 2010/12

Σχετικά με τις δραστηριότητες που αναπτύχτηκαν από τον ΣΕΔΗΚ–ΙΔ όπως ανάφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης Δήμαρχος Ρεθύμνου, κατά το 2011/12 παρά την ανάλωση αρκετού χρόνου σε διοικητικές διαδικασίες της σύστασης και λύσης του ΣΕΔΗΚ ως ΝΠΔΔ και παρά την ένταση της οικονομικής κρίσης στην χώρα, πραγματοποιήθηκαν αρκετές δραστηριότητες. Μεταξύ αυτών οι κυριότερες ήταν:

Υποβολή υπομνημάτων και εισηγήσεων για την Δακοκτονία και την Κρητική διατροφή, συμμετοχή σε εκδηλώσεις Δήμων, υποβολή υπομνημάτων για την υποχρεωτική αναγραφή των χρησιμοποιούμενων ελαίων στους καταλόγους των Μέσων Ομαδικής Εστίασης και την αύξηση του μεγέθους της μέγιστης επιτρεπόμενης συσκευασίας ελαιολάδου, οργάνωση δράσεων στα Σχολεία με έκδοση βιβλίου με τίτλο « Γνωρίζω την Ελιά» στις οποίες συμμετείχαν 21 Σχολεία και 600 μαθητές, ανάδειξη Μνημειακών Ελαιοδέντρων, έγκριση διακρατικού προγράμματος για την ποιότητα και εμπορία: που περιλαμβάνει σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, αναβάθμιση της ιστοσελίδας ΣΕΔΗΚ, έκδοση εβδομαδιαίου Δελτίου Τιμών παραγωγού, υποβολή διακρατικού προγράμματος « Δρόμοι της Ελιάς» κ.α.


Φιλόδοξος προγραμματισμός 2012/13

Με την προοπτική ότι οι πλειοψηφία τουλάχιστο των Δήμων Μελών θα στηρίξουν τον ΣΕΔΗΚ, ότι θα δραστηριοποιηθούν οι Επιστημονικοί Συνεργάτες και ότι το πρόγραμμα «Αναβάθμιση Ποιότητας και Προώθηση της Εμπορίας Ελαιολάδου» (ΑΠΠΕΕ) θα αρχίσει να υλοποιείται, οι δράσεις που εκτιμήθηκε ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2012 και 2013 είναι οι εξής:

Επεξεργασία προτάσεων για Βελτίωση της Ελαϊκής Πολιτικής, και την Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της εσωτερικής αγοράς, παροχή συνδρομής στις Μονάδες τυποποίησης για την Προώθηση εξαγωγών επώνυμου τυποποιημένου, δράσεις για την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης με αναδιοργάνωση – διεύρυνση των Δικτύων «ΕλαιοΓευσίες», δράσεις εκδόσεις, σεμινάρια, και μελέτες για Βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου, ανάδειξη –ανάπλαση Μνημειακών ελαιόδεντρων, συνέχιση διαδικασιών αξιολόγησης, ανάδειξης και ανάπλασης Μνημειακών Ελαιοδέντρων, δράσεις για προώθηση ΕλαιοΤουρισμού στην ενδοχώρα, δράσεις ανάδειξης –διάδοσης Κρητικής Διατροφής, δράσεις σχετικές με το περιβάλλον όπως η ανάδειξη ελαιώνων ιδιαίτερης περιβαλλοντικής, ιστορικής και αισθητικής αξίας, η μελέτη παρεμβάσεων Δήμων στην διαχείριση αποβλήτων ελαιουργείων, ανάδειξη του Πολιτισμού της Ελιάς στην Κρήτη με συνέχιση ανάδειξης Αρχαιολογικών μνημείων και προώθηση προσπαθειών Δήμων για ίδρυση ΕλαιοΜουσείων κ.α

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook