Σημαντικά οικονομικά προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει πλήθος εισηγμένων εταιρειών με κυριότερο εξ αυτών τη δανειακή τους κατάσταση. Σαν βόμβα έσκασε χθες η αίτηση υπαγωγής των Ναυπηγικών και Βιομηχανικών Επιχειρήσεων Ελευσίνας, θυγατρικής της Νεώριον Α.Ε. στο άρθρο 99 αυξάνοντας σε 11, τις εισηγμένες εταιρείες ή τις θυγατρικές αυτών, που έχουν αιτηθεί και υπαχθεί στις προπτωχευτικές διαδικασίες του νόμου.

Ακόμα 72
Ομως το άρθρο 99 είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς και πολλές άλλες εισηγμένες επιχειρήσεις, 72 συνολικά, αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων που τις κατατάσσουν σε ειδικές κατηγορίες διαπραγμάτευσης ή που βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Αρκετές εξετάζουν με τη σειρά τους, εάν δεν επιτύχουν διαδικασίες αναδιάθρωσης του δανεισμού τους, να ενταχθούν και αυτές στις προπτωχευτικές διαδικασίες. Τα προβλήματα ρευστότητας αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων εταιρειών. Πολλές βρίσκονται σε συζητήσεις με τους τραπεζικούς ομίλους που τις χρηματοδοτούν, οι οποίοι επίσης με τη σειρά τους βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος, αφού η άρνηση της αναχρηματοδότησης σε κάποιες εταιρείες θα σημαίνει και αντίστοιχα για τα πιστωτικά ιδρύματα διαγραφές ενεργητικού. Από την άλλη δεν υπάρχουν καθόλου τα εχέγγυα, μέσα στον κλοιό της ύφεσης που σφίγγει ολοένα και περισσότερο, πως θα αποπληρωθούν αυτά τα μεγάλα δάνεια.

Χαρακτηριστικά
Από τις 272 εισηγμένες, 28 βρίσκονται στην κατηγορία της επιτήρησης, 46 στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, 127 στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, 49 στα ειδικά χρηματιστηριακά χαρακτηριστικά, εκ των οποίων 22 έχουν ενταχθεί εκεί λόγω χαμηλής τιμής, ενώ 22 εταιρείες βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook