Τη βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία έχει «θετική προοπτική» και ότι η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ «θα συνεργαστούν στενά», για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ελαστικοποίηση του προγράμματος, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι στόχοι και οι συμφωνίες. Τόνισε ότι η τρόικα θα υποβάλει έκθεση τον Σεπτέμβριο και πρόσθεσε ότι μόνο τότε θα πρέπει να γίνει η όποια συζήτηση.

Σε συνέντευξη που έδωσε, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα και μετά από σειρά συναντήσεων που είχε με τους υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Οικονομικών, καθώς και με τον δήμαρχο Αθηναίων, είπε πως είναι «περισσότερο αισιόδοξος από κάθε άλλη φορά».

Αποκόμισε, όπως δήλωσε, πολύ θετική εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στην υλοποίηση του έργου της, αλλά προανήγγειλε, παράλληλα, ένα «θερμό καλοκαίρι, λόγω του όγκου δουλειάς που πρέπει να γίνει».

Ερωτηθείς, αν πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα επιμήκυνση για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, απάντησε ότι «πάντοτε έχουμε δείξει όχι μόνον ευελιξία αλλά και προθυμία να συζητήσουμε».

Πρόσθεσε, όμως, πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, ως προς τους στόχους και τις συμφωνίες, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει».

«Απ΄όσο γνωρίζω», επισήμανε, «η τρόικα θα υποβάλει έκθεση τον Σεπτέμβριο και σε τέτοιου είδους εποχές θέλω να στηρίζομαι σε συγκεκριμένα στοιχεία και προτάσεις, στη βάση των οποίων πρέπει να κάνουμε συζήτηση».

 

in.gr