Η ρωσική Δούμα ψήφισε σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει ως «πράκτορες του εξωτερικού» και θέτει υπό ευρύ έλεγχο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και έχουν πολιτική δράση που για τις ρωσικές Αρχές θεωρείται ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας.

Το νομοσχέδιο κατέθεσε το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία και ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση πριν από μια εβδομάδα.

Συζητήθηκε στη Δούμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παρά τις διαμαρτυρίες των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αντιπολίτευσης και νομικών και τελικά εγκρίθηκε με 374 ψήφους, έναντι τριών και μιας αποχής.

Η Ενωμένη Ρωσία, η οποία διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Δούμα, με 238 έδρες σε σύνολο 450, το Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς και το φιλελεύθερο-δημοκρατικό Κόμμα είχαν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ του νόμου.

Τώρα το νομοσχέδιο θα πάει στην Άνω Βουλή και εάν εγκριθεί και εκεί, τότε θα κληθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να το επικυρώσει. Πηγή του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το φθινόπωρο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ένα διαφορετικό καθεστώς καταγραφής για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν πολιτική δράση στο ρωσικό έδαφος.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θυμίζει μεθόδους που χρησιμοποιούσε η σοβιετική μυστική αστυνομία.

«Η επιλογή των λέξεων είναι πρόβλημα. Η λέξη "ξένος πράκτορας" ακούγεται πολύ άσχημα σε μένα και πιστεύω και σε πολλούς άλλους στο εξωτερικό και στη Ρωσία» είπε ο Τόρνμπγιορν Γιάγκλαντ σε συνέντευξή του στην αγγλική υπηρεσία του Ria-Novosti.

«Κάποιοι από αυτούς που εκτελούνταν την εποχή του Στάλιν αποκαλούνταν ξένοι πράκτορες» είπε.

Το νομοσχέδιο αυτό μαζί με ένα άλλο που ζητά την αύξηση των προστίμων για την παραβίαση του νόμου για τις διαμαρτυρίες, καθώς και ένα νομοσχέδιο που αυξάνει τη δύναμη της κυβέρνησης να κλείνει ιστοσελίδες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» των Αρχών έχουν προκαλέσει ανησυχίες για περιορισμό των ελευθεριών στη Ρωσία.

 

in.gr