Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, στο 7,6%, κατά το δεύτερο τρίμηνο, εξαιτίας εσωτερικών και εξωτερικών δυσχερειών που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να συνεχίσει τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Κίνα πλήττεται από την κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά και από τους περιορισμούς στον στεγαστικό τομέα καθώς και την υπερβάλλουσα δυναμική της σε ορισμένους τομείς. Ο ρυθμός ανάπτυξης της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο υποχωρεί εδώ και ενάμιση χρόνο. Από το 10,4% το 2010, η οικονομική ανάπτυξη πέρασε στο 9,2% τον περασμένο χρόνο και στη συνέχεια στο 7,8% κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2012, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία στατιστικής.

«Το 7,6% που ανακοινώθηκε για το δεύτερο τρίμηνο είναι το χαμηλότερο μετά το 6,6% που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν οι δυτικές χώρες επλήγησαν από την οικονομική κρίση, η οποία επηρέασε, σε μικρότερο όμως βαθμό, την Κίνα. Η επιβράδυνση οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος, η οποία μείωσε τη ζήτηση των κινεζικών προϊόντων από το εξωτερικό» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας στατιστικής, Σενγκ Λαϊγιούν. Οι εξαγωγές προς την Ευρώπη έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

«Η εσωτερική ζήτηση επιβραδύνθηκε επίσης ως συνέπεια της εφαρμογής μέτρων μακροοικονομικού ελέγχου, ιδιαίτερα στον στεγαστικό τομέα» δήλωσε ο Σενγκ Λαϊγιούν. Η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόζει εδώ και δύο χρόνια περιοριστικά μέτρα στον αριθμό των διαμερισμάτων που μπορούν να αγοράσουν οι Κινέζοι, για να αποφευχθεί η δημιουργία κερδοσκοπικής στεγαστικής «φούσκας». Η επιβράδυνση της οικονομίας πλήττει με σφοδρότητα τους οικονομικούς παράγοντες και, σύμφωνα με την οικονομική αναλύτρια του IHS Global Insight Ρεν Σιανφάνγκ, «η Κίνα δεν έχει την ικανότητα να απορροφήσει μία λιγότερη ισχυρή ανάπτυξη».

Η αναλύτρια αναφέρεται κυρίως στη φθίνουσα πορεία των τιμών παραγωγής, στην αύξηση των αποθεμάτων του βιομηχανικού τομέα, στην πτώση των κερδών, στις χρεοκοπίες και στις μειώσεις μισθών που πληθύνονται.

Ο πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αυτήν την εβδομάδα, δηλώνοντας ότι «η σταθεροποίηση της ανάπτυξης αποτελεί τον πιο επείγοντα στόχο της χώρας».

Με στόχο την υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε δύο φορές τα επιτόκια, στις αρχές Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου. Τα επιτόκια δεν είχαν μειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2008. Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε επίσης το επίπεδο των υποχρεωτικών τραπεζικών αποθεμάτων τρεις φορές ανάμεσα στον Δεκέμβριο και τον Μάιο, για να ενθαρρύνει τον διατραπεζικό δανεισμό.

Χάρη στα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας, διαπιστώθηκε σταθεροποίηση των επενδύσεων τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Communications Bank στη Σανγκάη. Για την τόνωση της ανάπτυξης, η κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης, σύμφωνα με τον Λου Τινγκ, οικονομολόγο της Bank of America-Merrill Lynch.

Η εφαρμογή μίας τέτοιας πολιτικής τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας διευκολύνεται από τη μείωση του πληθωρισμού, που βρισκόταν τον Ιούνιο στο 2,2% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές αναμένουν τη λήψη περισσότερων μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομίας. Παρά τις δυσκολίες, η κινεζική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα επιτύχει τον στόχο της, εξασφαλίζοντας οικονομική ανάπτυξη 7,5% για το 2012.

«Θεωρώ ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με μέτριους ρυθμούς κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους» δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας στατιστικής. Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο στην Ασία. Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε επίσης σήμερα μείωση κατά 1,1% του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, ενώ η Νότια Κορέα αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της για το 2012, στο 3%, έναντι 3,5% τον Απρίλιο.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook