Ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας (MI6) δήλωσε ότι Βρετανοί πράκτορες είχαν καθυστερήσει πριν από τέσσερα χρόνια την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, αλλά η χώρα είναι πιθανό να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο μέχρι το 2014, γράφει η εφημερίδα Daily Telegraph.

Ο Τζον Σόιερς ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα περίπου 100 δημόσιους λειτουργούς και αξιωματούχους ότι εάν η υπηρεσία του δεν είχε παρέμβει, το Ιράν θα διέθετε πυρηνικό οπλοστάσιο εδώ και τέσσερα χρόνια.

Αν και δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, ανέφερε ότι η MI6 πραγματοποίησε σειρά επιχειρήσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι κυρώσεις θα εφαρμοστούν.

Εάν η MI6 δεν αντιμετώπιζε την «απειλή» αυτή, υποστήριξε ο Σόιερς, «θα είχατε ένα Ιράν εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα από το 2008 μάλλον», ενώ τόνισε ότι σήμερα βρισκόμαστε τουλάχιστον δύο χρόνια μακριά από αυτό το ενδεχόμενο.

Όταν αυτό συμβεί, πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «βρεθούν απέναντι σε τεράστιους κινδύνους» και θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα εξαπολύσουν, ή όχι, στρατιωτικά πλήγματα.

«Νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν Ισραηλινό πρωθυπουργό ή για έναν Αμερικανό πρόεδρο να αποδεχθεί ένα Ιράν οπλισμένο με πυρηνικά» είπε.

Η Ουάσινγκτον επέκτεινε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν την Πέμπτη, προκειμένου να πιέσει την Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου που η Δύση θεωρεί πως θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή πυρηνικού όπλου.

 

in.gr