Σήμερα είναι Παρασκευή 13 Ιουλίου, η χειρότερη μέρα για τους προληπτικούς, οι οποίοι γίνονται προσεκτικοί στις κινήσεις και τις μετακινήσεις τους, καθώς περιμένουν ότι κάτι κακό θα συμβεί.

Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η μέρα αυτή είναι συνυφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία, ειδικότερα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία. Σ την Ελλάδα έχει καθιερωθεί η Τρίτη σαν γρουσούζικη μέρα.

Πολλοί θεωρούν αυτή τη μέρα πολύ γρουσούζικη και την έχουν συνδέσει με όλα τα κακά του κόσμου. Έχουν γυριστεί κινηματογραφικά έργα βασισμένα σ’αυτή τη μέρα, όπως τις ομώνυμες ταινίες του Μarcus Νispel και του Son Κaningham. Ακόμα και φοβία υπάρχει την οποία έχουν αναπτύξει άνθρωποι, που φοβούνται τη συγκεκριμένη μέρα, λεγόμενη ως Παρασκευηδεκατριοφοβία.

Από πού όμως ξεκίνησε όλη αυτή η παράνοια;

Οι ρίζες της δεισιδαιμονίας ανιχνεύονται στη Βίβλο και τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα. Ας ξεκινήσουμε από τον αριθμό 13, ο οποίος δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα νούμερο, δυο ψηφία σε μία ακολουθία. Η εν λόγω δεισιδαιμονία ξεκίνησε τον 17ο αιώνα και η ρίζα του βρίσκεται στο … Μυστικό Δείπνο!! Όπως όλοι ξέρουμε, ο Ιησούς είχε 12 μαθητές, άρα στο Μυστικό Δείπνο μαζί με αυτόν ήταν 13 άτομα! Και τελευταίος, δηλαδή 13ος, στη σειρά ήταν ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, που πρόδωσε το Δάσκαλό του.

Όσον αφορά στην ημέρα Παρασκευή είναι η έκτη μέρα της εβδομάδας και θεωρείται γρουσούζικη για διάφορους λόγους. Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός. Επίσης, την ίδια μέρα θεωρείται πως η Εύα έδωσε το μήλο της πτώσης στον Αδάμ, πως ξεκίνησε ο κατακλυσμός του Νώε, πως προκλήθηκε η σύγχυση στον Πύργο της Βαβέλ… πολλά γεγονότα στην Παλαιά Διαθήκη!!

Η βασική όμως δεισιδαιμονία για τη μέρα προήλθε 13 Οκτωβρίου του 1307 όταν ο Πάπας με απόφαση του εκδίδει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των ναϊτών ιπποτών.

Στη φιλολογία των μύθων της Παρασκευής και 13 ανήκει η αποστολή της NASA, με το θρυλικό Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, που εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου. Ακόμα η Παρασκευή ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη. Και τέλος φημολογείται ότι όσοι έχουν δεκατρία γράμματα στο όνομα του θεωρείται ότι έχουν την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).

Αξίζει, βέβαια, να αναφέρουμε και το διαχωρισμό που υπάρχει ανάμεσα στη Τρίτη και τη Παρασκευή. Η Τρίτη είναι γρουσούζικη μέρα μόνο από τους χριστιανούς ορθόδοξους ενώ η Παρασκευή για τους καθολικούς .Όπως βλέπουμε και οι δυο μέρες είναι συνιφασμένες με τη θρησκεία.

Σε τελική ανάλυση όλα είναι στο μυαλό μας. Και όπως είχε πει και ο Oscar Wilde «η δεισιδαιμονία είναι το στοιχείο που χρωματίζει τη σκέψη και τη φαντασία, είναι ο εχθρός της κοινής λογικής».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook