Ως πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα έθεσε ο υπουργός Εργασίας Ι.Βρούτσης τα ζητήματα που άπτονται της ανεργίας, η οποία -όπως επεσήμανε- έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, και των δεικτών της φτώχειας. Η ανεργία λύνεται με βιώσιμη ανάπτυξη η οποία θα συνοδεύεται και από ισχυρές πολιτικές απασχόλησης, είπε, τονίζοντας ότι «αυτά τα δύο πρέπει να πάνε μαζί».

Κάνοντας ειδική αναφορά στην επικίνδυνη εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας στους νέους ο υπουργός είπε ότι δρομολογείται με πόρους της ΕΕ το «Εθνικό Σύμφωνο για την Απασχόληση των Νέων», πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Τα ζητήματα αυτά, της ανεργίας και της φτώχειας, είναι γνωστά σε όλη την Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Βρούτσης μιλώντας στην άτυπη Σύνοδο των ομολόγων του στην Λευκωσία, όπου διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων ως προς τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που οι φορείς αυτοί μπορούν να διαδραματίσουν στην ευρωπαϊκή πολιτική απασχόλησης και στην ανάπτυξη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας για την ανάκτηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας στην Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ μετά την Σύνοδο ο κ. Βρούτσης εστίασε στο θέμα της ανεργίας των νέων. Όπως επισήμανε αν συνυπολογίσουμε ότι στους δείκτες της ανεργίας το 50% αφορά νέους, αυτό κάνει ακόμη πιο σοβαρή την κατάσταση και επιβεβαιώνει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αναχαίτιση του φαινομένου.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι το πρόβλημα της ανεργίας «λύνεται και απαντιέται» με βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα συνοδεύεται και από ισχυρές πολιτικές απασχόλησης, επισημαίνοντας ότι «αυτά τα δύο πρέπει να πάνε μαζί».

«Δρομολογήσαμε μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους, σε συνδυασμό με το υπουργείο Ανάπτυξης, να προχωρήσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο ονομάζουμε Εθνικό Σύμφωνο για την Απασχόληση των Νέων, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, θα απασχολήσει στοχευόμενα περίπου 80 χιλιάδες νέους στην Ελλάδα.

«Το δεύτερο βήμα που έχουμε να κάνουμε, είναι να βρούμε τις πολιτικές και τις δράσεις που θα ακουμπήσουν και τους νέους, αλλά και να αξιοποιήσουμε τα χρήματα, ώστε να μην πάει ούτε και ένα ευρώ χαμένο, και η αξιοποίηση μέσα από αυτό το πρόγραμμα να έχει προστιθέμενη, πολλαπλασιαστική αξία», προσέθεσε.

Επίσης ο κ. Βρούτσης έδωσε συγχαρητήρια στην Κύπρια ομόλογο του Σωτηρούλα Χαραλάμπους, για την άρτια οργάνωση της Συνόδου, η οποία, όπως είπε, αν και άτυπη, είχε ουσιαστικό περιεχόμενο.

Έγιναν, προσέθεσε, συζητήσεις σε βάθος στα ζητήματα της απασχόλησης και υπήρξαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα.

«Για μένα, είναι τιμή που ως νέος υπουργός μού δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ την Κύπρο, τη στιγμή που έχει την ευθύνη της προεδρίας τη ΕΕ, και γι\’ αυτό το λόγο βρέθηκα εδώ, παρά το μεγάλο φορτίο ευθυνών, που έχω στους ώμους μου. Ήρθα να τιμήσω την κυπριακή προεδρία», συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook