Συγκεκριμένες προτάσεις για τις περικοπές δαπανών, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, περιμένει από όλα τα υπουργεία, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να οριστικοποιηθεί τάχιστα το πλάνο των περικοπών.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 διευθυντές υπουργείων.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η επιλογή των δαπανών που θα περικοπούν, θα πρέπει να γίνει από τα ίδια τα υπουργεία, με βάση την αξιολόγηση που θα κάνουν τα ίδια τα στελέχη τους, που γνωρίζουν πολύ καλύτερα τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες περικοπών.

Προειδοποίησε, όμως, ότι, αν οι προτάσεις τους είναι ελλιπείς και επιτυγχάνεται ο στόχος των μειώσεων δαπανών κατά 5,75 δισ. ευρώ ετησίως ή 11,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013-1014, οι κωδικοί των δαπανών, που θα περικοπούν, θα επιλεγούν από το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Παράλληλα, τους ενημέρωσε για τις γενικές αρχές και τις προτάσεις της έκθεσης του ΚΕΠΕ για τις περικοπές των δαπανών (που είχε παραγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση), πλην όμως περιέχει εισηγήσεις και για μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις οποίες «εξορκίζει» τώρα η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων, όπως επίσης και το ότι δεν θα γίνουν απολύσεις ούτε από τους φορείς που κλείνουν.

Ειδικότερα, το ΚΕΠΕ, με την έκθεσή του, προτείνει και μειώσεις των συντάξεων πάνω από 1.500 ευρώ, πλαφόν σύνταξη το ποσό των 2.400 ευρώ, μείωση της απασχόλησης σε ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, προφανώς χωρίς μεταφορά τους στο στενό δημόσιο τομέα, ώστε να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος.

Οι τομείς

Εφόσον τελικά ισχύσουν οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις, το βάρος των περικοπών θα πέσει στις φαρμακευτικές δαπάνες, που εκτιμάται ότι μπορούν να περικοπούν κατά 1,2 δισ. ευρώ με την επέκταση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων, στις δαπάνες Υγείας, Παιδείας, Αμυνας και της δημόσιας διοίκησης.

Ο πήχης των περικοπών είναι ιδιαίτερα υψηλός, φτάνοντας στο ποσό των 5,75 δισ. ετησίως, ενώ οι ελπίδες της κυβέρνησης εναποτίθενται στην έγκριση, από την τρόικα, της επιμήκυνσης της διάρκειας του προγράμματος προσαρμογής κατά ένα ή δύο χρόνια. Σε μια τέτοια εξέλιξη οι περικοπές, ετησίως, θα κυμανθούν από 2,9 μέχρι 3,8 δισ. ευρώ.

Η χθεσινή σύσκεψη αποτελεί συνέχεια της ευρείας διυπουργικής σύσκεψης που συγκάλεσε την προηγούμενη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Τη Δευτέρα, θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις του ΥΠΟΙΚ με άλλους υπουργούς, ώστε να διαμορφωθεί το περίγραμμα των αποφάσεων μέχρι την Τετάρτη, που θα τεθούν υπόψη του συμβουλίου των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Εφόσον δεν υπάρξουν αντιρρήσεις, θα ακολουθήσει η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που θα καλύπτει την περίοδο 2013-2016, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι τις 23 Ιουλίου, για να τεθεί υπόψη της τρόικας στις 24 Ιουλίου, που επανέρχεται για καθοριστικές επαφές και ενδελεχή έλεγχο της οικονομίας.

Πρώτα η αξιοπιστία

Το κρίσιμο μέγεθος για την επιτυχία του φιλόδοξου εγχειρήματος των περικοπών είναι ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν, ζήτημα που σχετίζεται με την επιμήκυνση του προγράμματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ερωτώμενος χθες, είπε ότι «ο σωστός χρόνος για να τεθεί η επιμήκυνση, είναι όταν θα έχουμε ξανακερδίσει την αξιοπιστία μας», προσθέτοντας ότι, εντός του καλοκαιριού, η κυβέρνηση θα έχει δώσει εκείνα τα δείγματα γραφής που θα της επιτρέψουν να θέσει το θέμα.

Αναφερόμενος στα μέτρα για το 2012, είπε πως το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην κάνουν άλλες θυσίες οι πολίτες, ενώ σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι έχουν βρεθεί ισοδύναμα μέτρα για να μην κοπούν, «αρκεί να τα δεχθεί η τρόικα».

Επιτροπές αξιολόγησης

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα συγκροτηθούν όλες οι επιτροπές αξιολόγησης και για τα 11 υπουργεία. Στα τέλη Ιουλίου, θα γίνει η πρώτη ημερίδα ενημέρωσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όλων των αξιολογητών, ώστε να οικειοποιηθούν τη μέθοδο και τη διαδικασία της αξιολόγησης. Μέχρι τέλη Αυγούστου, θα έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση σε όλα τα υπουργεία.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει τελειώσει το οργανόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ), το οποίο αποτελεί τον πιλότο για τα οργανογράμματα όλων των άλλων υπουργείων, με τις αναγκαίες προσαρμογές φυσικά.

Επίσης, ο υπουργός ΔΜΗΔ, σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ότι το Δεκέμβριο αναμένεται να τελειώσει η αξιολόγηση των δομών και τον Ιανουάριο του 2013 να αρχίσει η αξιολόγηση του προσωπικού. Οπως δήλωσε ο κ. Μανιτάκης, από την αξιολόγηση των δομών «θα προκύψει μια εξοικονόμηση όσον αφορά τις δομές γύρω στο 30%.

Δηλαδή θα έχουμε μία μείωση των δομών, των υπηρεσιών σε ποσοστό 30%», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί το όφελος από τη μείωση αυτή, «γιατί είναι έμμεσο και είναι και απώτερο και αντανακλάται στην οικονομία, αντανακλάται στους πολίτες, αντανακλάται στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων».

Παρά ταύτα συμπλήρωσε, «με έναν πρόχειρο υπολογισμό, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάλογη μείωση των λειτουργικών εξόδων των διοικητικών μονάδων που καταργούνται ή των διοικητικών μονάδων που συγχωνεύονται. Αρα, θα μπορούμε να πούμε ότι, σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα, θα έχουμε μία πλήρη εξοικονόμηση των υπηρεσιών που συγχωνεύονται ή που καταργούνται».

Οι επόμενοι στόχοι

Η αναμόρφωση της διοικητικής διαδικασίας αποτελεί το δεύτερο στόχο της κυβέρνησης και θα εκτελεστεί παράλληλα με τα προαναφερθέντα.

Ηδη ετοιμάζεται το χρονοδιάγραμμα, καθώς και παρεμβάσεις σε διάφορους τομείς που αφορούν στη λήψη διοικητικών αποφάσεων, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, έτσι ώστε η λήψη των αποφάσεων να γίνεται με ταχύτερο και με αποτελεσματικότερο τρόπο, με στόχο την κατάργηση της γραφειοκρατίας.

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Ο άμεσος περιορισμός των φορέων και των Οργανισμών της Δημόσιας Διοίκησης κατά 30%, χωρίς να υπάρξει -σε αυτή τη φάση- μείωση προσωπικού, αποφασίστηκε στη σύσκεψη κορυφής, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη, Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη. Στη συνάντηση παρέστη και ο υφυπουργός ΔΜΗΔ, Μανούσος Βολουδάκης.

Στο πλέον νευραλγικό υπουργείο για την εκπλήρωση των στόχων προς την τρόικα αναδεικνύεται, πλέον, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο καλείται να βρει λύση σε έναν πολύ δύσκολο γρίφο: πώς να περιοριστεί το κόστος του Δημοσίου, να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά 15.000 εντός του 2012 και να μη γίνουν και απολύσεις.

Πρόκειται για στόχο, ο οποίος, όπως φαίνεται, λαμβάνοντας υπόψη και αυτά που εξελίσσονται στο υπουργείο Εσωτερικών -χθες εξέδωσε εγκύκλιο για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ-, θα επιτευχθεί με τη μη ανανέωση συμβάσεων (άρα όχι απολύσεις), αρχίζοντας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση μοιάζει να έχει εμπλακεί σε ένα «παιχνίδι με τις λέξεις», αφού η σταθερότητα της συμμαχίας των τριών που συμμετέχουν σε αυτήν, λόγω και της ετερόκλητης σύνθεσής της, είναι πολύ εύκολο επηρεαστεί σοβαρά. Εχοντας πάντοτε αυτό κατά νου, οι εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν στους πολίτες είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας.

Πάντως, πριν από οτιδήποτε άλλο, αυτή τη φορά, η αρχή γίνεται από την αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών και, στη συνέχεια, θα περάσει σε αξιολόγηση υπαλλήλων -πιθανότατα από το νέο έτος-, για να ακολουθήσουν τα περαιτέρω -ενδεχομένως μια νέα εφεδρεία, υποχρεωτική αυτή τη φορά- ανάλογα και με το τι θα ζητήσει η τρόικα.

Υπηρεσίες – δομές

Ηδη έχει αρχίσει η αξιολόγηση των υπηρεσιών, των δομών όλων των υπουργείων, και θα ακολουθήσει, μετά, η αξιολόγηση των Οργανισμών που εποπτεύονται από κάθε υπουργείο.

Το ΥΔΜΗΔ είναι το πρώτο που έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δομών του -όπως αναφέρθηκε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήδη υπήρξε την τεχνική βοήθεια της Ομάδας Δράσης και, ειδικότερα, της γαλλικής αντιπροσωπείας, που είναι ο τεχνικός σύμβουλος του υπουργείου.

 

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook