Η οξίνιση των ωκεανών αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές προς τους κοραλλιογενείς υφάλους καθώς δρα ως “οστεοπόρωση των θαλασσών” με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο τόσο τα θαλάσσια οικοσυστήματα όσο και τις κοινωνίες και οικονομίες που εξαρτώνται από αυτά.
Όπως δήλωσε στο Associated Press η Τζέην Λουμπτσένκο, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών, η ταχύτατη αύξηση της οξύτητας των ωκεανών έπιασε τους επιστήμονες εξαπίνης και πλέον θεωρείται ομοίως επικίνδυνη με την κλιματική αλλαγή.
Μιλώντας στο Διεθνές Συμπόσιο Κοραλλιογενών Υφάλων που έλαβε χώρα στην Αυστραλία η Λουμπτσένκο υπογράμμισε τους κινδύνους που διατρέχουν οι ύφαλοι σε όλο τον κόσμο.
Οι ωκεανοί απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η οξύτητα των υδάτων. Τα οξέα καθιστούν δύσκολη τη διαμόρφωση των κοραλλιογενών υφάλων και τους διαβρώνει.
Ειδικότερα, πάνω από τα δυο τρίτα των κοραλλιών της Καραϊβικής χάθηκαν τα τελευταία 35 χρόνια και τα μισά από τα κοράλλια που καλύπτουν τον Μεγάλο Κοραλλιογενή ‘Υφαλο στην Αυστραλία, ο οποίος είναι ωστόσο ένα από τα καλύτερα προστατευμένα θαλάσσια οικοσυστήματα του κόσμου «έχουν πεθάνει» από το 1960
Αντίθετα με την άποψη που συμμερίζονταν οι επιστήμονες περί διάλυσης του διοξειδίου του άνθρακα στους ωκεανούς, το μεγαλύτερο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα συγκεντρώνεται στην επιφάνεια με αποτέλεσμα να συντελούνται ανεπιθύμητες χημικές μεταβολές με ταχύτατους ρυθμούς.
Η οξίνιση των ωκεανών βλάπτει τα οστρακοειδή καθώς επιβραδύνει το σχηματισμό του κελύφους, αλλά και άλλους οργανισμούς όπως τα ψάρια-κλόουν τα οποία αντί να απομακρύνονται από τους θηρευτές τους πλησίαζαν καθώς η αίσθηση της όσφρησης είχε εκφυλιστεί.
Αντίστοιχα, για τον ίδιο λόγο, ο σολομός αδυνατεί να βρει τη διαδρομή προς τα γενέθλια νερά των ποταμών όπου μεταναστεύει για να γεννήσει με τη σειρά του.
Παράλληλα, η διάβρωση των υφάλων βλάπτει τον τουρισμό, καταστρέφει τη θαλάσσια ζωή, βασική πηγή πρωτεΐνης για δισεκατομμύρια ανθρώπους, ενώ αφαιρείται ένα φυσικό τείχος που προστατεύει τις παράλιες περιοχές από φυσικά φαινόμενα, όπως τα τσουνάμι.
Μοναδικός ολοκληρωμένος τρόπος αναστροφής της πορείας οξίνισης των ωκεανών είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου υπογραμμίζει η Λουμπτσένκο.
Στο Διεθνές Συμπόσιο για τους Κοραλλιογενείς Υφάλους που έλαβε χώρα στο Κερνς της βορειοανατολικής Αυστραλίας συναντήθηκαν 2.600 ωκεανογράφοι.

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook