Πρίν από 80 χρόνια ίδρυσαν την Κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Έρι (Erie), την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Πενσιλβάνια. Σήμερα, καταφέρνουν να ξεχωρίζουν ανάμεσα στις περίπου 300.000 κατοίκους της μητροπολιτικής περιοχής, αν και είναι μόνο περίπου εκατό οικογένειες.

Το 24ο Ελληνικό Φεστιβάλ, που διοργάνωσαν οι ομογενείς μας πριν από λίγες ημέρες, σε συνθήκες καύσωνα, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς προσέλκυσε πάνω από 40.000 επισκέπτες, μεταξύ αυτών και πολλοί ομογενείς από άλλες περιοχές της Αμερικής.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ, που συμπεριλαμβάνεται στα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, προσέλκυσε το ενδιαφέρον και των τοπικών ΜΜΕ. Η εφημερίδα «Erie Times» αφιέρωνε καθημερινά ρεπορτάζ, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι παρασκευάστηκαν 60.000 κομμάτια παραδοσιακών γλυκών, εκ των οποίων 15.000 μπακλαβάδες, για την παρασκευή των οποίων καταναλώθηκαν άνω των 300 κιλών καρύδια και άλλοι ξηροί καρποί.

Από τις πιο εντυπωσιακές και δυναμικές παρουσίες του φεστιβάλ ήταν οι παραστάσεις των χορευτικών συγκροτημάτων «Olympic Dancers», της Μητρόπολης του Πίτσμπουργκ, του Κλίβελαντ Οχάιο και του Μπάφαλο.

«Αριθμητικά είμαστε λίγοι, παρά ταύτα οι ομογενείς αποτελούν μια από τις πιο δυναμικές εθνικές ομάδες της Έρι. Όλοι τους είναι επιτυχημένοι, καλοί οικογενειάρχες, ενώ τα παιδιά τους είναι σπουδαγμένα και διαπρέπουν σε όλους τους τομείς», επεσήμανε σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πατέρας Θεοφάνης Νακόπουλος, ο οποίος ηγείται της κοινότητας τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Ο ίδιος αναφέρει, ότι η κοινότητα έχει πολύ δυναμική Ελληνορθόδοξη Νεολαία, τρία χορευτικά, κατηχητικό και Ελληνικό σχολείο, ενώ ο νεόκτιστος ιερός ναός αποτελεί ένα από τα μνημεία της πόλεως.

Την ίδια στιγμή την ευγνωμοσύνη του προς τους εθελοντές, που εργάστηκαν ασταμάτητα για την προετοιμασία και για την επιτυχή διεξαγωγή του φεστιβάλ, εξέφρασε ο υπεύθυνος , Μανώλης Γεράκης.

(greekreporter.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook