Η κυβερνητική επίθεση στο συριακό χωριό Τρέμσιχ είχε ως στόχο κυρίως σπίτια ακτιβιστών και ανταρτών, ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα.

Τόνισε ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε βαρύς οπλισμός, κάτι που απορρίπτει η Δαμασκός, η οποία κάνει λόγο για μόλις 37 νεκρούς, ανάμεσά τους και δύο πολίτες.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από την επίσκεψη των παρατηρητών του ΟΗΕ στο χωριό, όπου περίπου 200 άτομα σκοτώθηκαν.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με ισχυρισμούς που ανέφεραν ότι ο απολογισμός ανάμεσα στους πολίτες είναι βαρύς.

Αντιθέτως, τα πρώτα ευρήματα συμφωνούν με την κυβέρνηση της Συρίας ότι στόχος των επιθέσεων ήταν κρησφύγετα ανταρτών.

«Η επίθεση στο Τρέμσιχ είχε ως στόχο συγκεκριμένες ομάδες και σπίτια, τα περισσότερα λιποτακτών και ακτιβιστών» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Σούζαν Γκόσεχ.

«Κηλίδες αίματος ή, σε άλλες περιπτώσεις, πολύ αίμα είδαμε σε πολλά δωμάτια, ακόμα και στους υποδοχείς για τις ηλεκτρικές συσκευές στο εσωτερικό των κατοικιών» ανέφεραν οι παρατηρητές του ΟΗΕ μιλώντας στον ανταποκριτή, στην ίδια περιοχή, του Γαλλικού πρακτορείου.

Πρόσθεσαν ότι ο αριθμός των νεκρών δεν είναι ξεκάθαρος και ότι οι παρατηρητές θα επιστρέψουν την Κυριακή στο χωριό.

«Αυτό που έγινε στο Τρέμσιχ είναι ότι ένοπλες συμμορίες εξαπέλυσαν επίθεση στο χωριό και το μετέτρεψαν σε κέντρο τρομοκρατικών επιχειρήσεων» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντίσι σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό.

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν χρησιμοποίησαν άρματα μάχης, αεροπλάνα, ελικόπτερα ή πυροβολικό… χρησιμοποίησαν ελαφρά όπλα -το βαρύτερο εκ των οποίων ήταν αντιαρματικές ρουκέτες RPG-7» είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό.

Ο Μακντίσι είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 37 μαχητές και δύο αμάχους στο πλαίσιο εκστρατείας κατά του χωριού, απ΄όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αντάρτες πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε άλλες περιοχές.

Η επίθεση και οι πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς πολίτες είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε το Σάββατο από το Πεκίνο «να χρησιμοποιήσει την επιρροή του», προκειμένου να εφαρμοστεί στη Συρία το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού μεσολαβητή Κόφι Ανάν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Νεσίρκι.

Σύμφωνα με τον Νεσίρκι, ο Μπαν μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί για την κατάσταση στη Συρία και την ανάγκη να σταματήσει η βία.

Η Κίνα έχει μπλοκάρει δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχαν ως στόχο να ασκήσουν πιέσεις στη Δαμασκό για να σταματήσει η αιματοχυσία στη χώρα.

Εδώ και δύο ημέρες οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου συζητούν ένα νέο ψήφισμα το οποίο απειλεί τη Συρία με κυρώσεις.
Εν τω μεταξύ, σφοδροί βομβαρδισμοί ακούγονταν επί έξι ώρες, αργά το βράδυ του Σαββάτου, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Χαλέπι στη βόρεια Συρία, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των ανταρτών που ήταν σε επαφή με τους αντάρτες, οι δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, σφυροκοπούσαν, από το Ουμ Ασούγρα, τις γειτονικές κοινότητες Αλτζινέχ, Ιμπίν και Ζαρντάνα.

Οι εκρήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη κάθε δύο με τρία λεπτά όλο το απόγευμα και το βράδυ, μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Στη συνέχεια αραίωσαν, αλλά συνεχίζονταν κάθε 15 λεπτά περίπου.

Το Σάββατο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε όλη τη Συρία έχασαν τη ζωή τους 115 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 50 ήταν άμαχοι.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook