Μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει τα πορίσματα προηγούμενων μελετών ότι οι άνθρωποι που έχουν συσσωρευμένο λίπος στη μέση τους, με συνέπεια το σώμα τους να έχει σχήμα «μήλου», κινδυνεύουν πιο πολύ από έμφραγμα και εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους έχουν σωματότυπο «αχλαδιού» λόγω περισσότερου πάχους στους γοφούς και στα οπίσθια.

Οι ερευνητές (περίπου 200 από 17 χώρες) του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ της Βρετανίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν περίπου 220.000 ανθρώπους, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Επιβεβαίωσαν μεν ότι η παχυσαρκία (δείκτης σωματικής μάζας πάνω από 30) αποτελεί σοβαρό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, όμως διαπίστωσαν επίσης ότι τελικά δεν έχει σημασία η κατανομή του πάχους στο σώμα, όπως επίσης μικρή σημασία έχει με ποιο τρόπο μετριέται το πάχος (με βάση τον δείκτη σωματικής μάζας, την περιφέρεια της μέσης ή την αναλογία μέσης-γοφών). Ο δείκτης σωματικής μάζας (ΒΜΙ) υπολογίζεται αν διαιρέσει κάποιος το βάρος του σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα.

Προηγούμενες έρευνες είχαν συμπεράνει ότι οι άνθρωποι με «κεντρική παχυσαρκία» (τα «μήλα»), που έχουν πιο πολύ πάχος γύρω από την μέση τους, αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο τριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με όσους έχουν γενική παχυσαρκία. Η νέα μελέτη επισημαίνει ότι αν και το πάχος και το λίπος θα έπρεπε να παρακινήσουν τους ανθρώπους σε αλλαγές στο στιλ ζωής τους, τελικά οι καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες για ένα μελλοντικό έμφραγμα είναι το ύψος της πίεσης του αίματος, της χοληστερίνης και το ιστορικό διαβήτη.

Η νέα έρευνα παρακολούθησε επί μια δεκαετία περίπου μια σειρά από βασικούς δείκτες (βάρος, πάχος γοφών και μέσης, πίεση, χοληστερίνη κ.ά.) σε 220.000 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας, εκ των οποίων σχεδόν 14.000 έπαθαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε αυτό το χρονικό διάστημα. Το συμπέρασμα ήταν, όπως είπε ο Ντάνες, ότι «κατά βάση, όλοι οι τύποι παχυσαρκίας είναι γενικά εξίσου κακοί», όσον αφορά την καρδιά. Είπε ακόμη πως «η νέα μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι αν έχουν ήδη μετρηθεί οι συμβατικοί παράγοντες κινδύνου, όπως η πίεση του αίματος και η χοληστερίνη, στη συνέχεια οι μετρήσεις του επιπέδου του λίπους πολύ λίγα έχουν να προσθέσουν (από άποψη κινδύνου)».

Η παχυσαρκία έχει προσλάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας, που πλήττει περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους, υπερδιπλάσιους σε σχέση με το 1980. Από την άλλη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που προκαλούν εμφράγματα και εγκεφαλικά, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου διεθνώς, σκοτώνοντας περίπου 17,1 εκατ. ανθρώπους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook