Το νέο πολιτικό σκηνικό που αναδείχθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου φαίνεται ότι επιτρέπει πιο… ψύχραιμες σκέψεις στους πολίτες όπως δείχνει δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της Realnews.

Επί παραδείγματι, ο παραδοσιακά δυσθεώρητος δείκτης της απαισιοδοξίας πέφτει σημαντικά, παραμένοντας στο – εξαιρετικά υψηλό μεν – 80,6%. Πρόκειται για το… πιο χαμηλό ποσοστό του τελευταίου ενάμιση χρόνου!

Από την άλλη, οι πολίτες, παρά τον «πολυκομματικό» χαρακτήρα αυτής της κυβέρνησης, δεν ξεχνούν ακόμη τα σκάνδαλα. Γι’ αυτό, άλλωστε, και εγκρίνουν σε ποσοστό 77,3% την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών που θα διερευνήσουν τις υποθέσεις υποβρυχίων, Siemens, μνημόνιο, CDS και δαπάνες υπουργείου Εξωτερικών.

Νέος σχηματισμός

Παράλληλα, αναδεικνύονται δυο πολύ σημαντικά κεφάλαια στο πεδίο της ανάγνωσης των πολιτικών εξελίξεων. Σε ποσοστό 58,1% οι πολίτες θεωρούν ότι υπάρχουν βάσεις για νέο πολιτικό σχηματισμό, έναντι 30,7% που δεν βλέπουν τέτοιες συνθήκες. «Ναι» απάντησε: το 72,9% ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 67,6% των Ανεξάρτητων Ελλήνων, 54,7% της Χρυσής Αυγής, 54,4% του ΠΑΣΟΚ, 50,7% της Ν.Δ. και 50,6% της ΔΗΜΑΡ.

Το ενδιαφέρον είναι όταν οι πολίτες καλούνται να προσδιορίσουν τον χώρο, τον οποίον θα καλύπτει το «νέο κόμμα»: 31,6% Κεντροαριστερά/αριστερά, 18,8% Κέντρο και 16,3% Κεντροδεξιά!

Ανασυγκρότηση

Ενδιαφέρον έχει η στάση των πολιτών – ιδίως δε των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ – στις κινήσεις Βενιζέλου για ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Στο σύνολο των ψηφοφόρων θετικά αξιολογεί την ανασυγκρότηση το 45,2%, έναντι 39,9% που απαντά αρνητικά. Αντιθέτως, όμως, στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ η ανασυγκρότηση έχει θετική απήχηση σε ποσοστό 82,2% (έναντι 9,4% αρνητικό). Σε ό,τι αφορά δε τις ισορροπίες με τα πρωτοκλασάτα στελέχη, το σύνολο των ψηφοφόρων έρχεται σε αντίθεση με εκείνους του ΠΑΣΟΚ: θετικά βλέπει τη διαχείριση που κάνει ο Βενιζέλος το 63,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (36,1% σύνολο) και αρνητικά το 25,2% (45,6% σύνολο)!

\"\"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB ΓΙΑ ΤΗ REALNEWS

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook