Ο καιρός είναι ένα σύνηθες θέμα συζήτησης μεταξύ των ανθρώπων, μια “μεταβλητή” που επηρεάζει την καθημερινότητα μας.

Ποια είναι όμως η επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις καιρικές συνθήκες; Ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν και να οξυνθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Μια νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή ( Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) δείχνει ότι οι καύσωνες, οι τυφώνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες θα αυξηθούν τον επόμενο αιώνα.

Η έκθεση που περιλαμβάνει μια σειρά πιθανών σεναρίων για τις μελλοντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταστρώσουν σχέδια ελαχιστοποίησης του κοινωνικού και οικονομικού κόστους αυτών των φαινομένων.

“Υπάρχουν αποδείξεις πως ορισμένα ακραία φαινόμενα έχουν μεταβληθεί εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Είναι πιθανό ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει μεταβάλλει τις ακραίες μέγιστες και ελάχιστες θερμοκρασίες σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ υπάρχει σχετική βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος ευθύνεται για την άνοδο της μέσης παγκόσμιας στάθμης των υδάτων”, επισημαίνεται στην έκθεση.

Η IPCC αναφέρει πως οι αλλαγές θα επιταχυνθούν κατά τον 21ο αιώνα και κυρίως στους υψηλούς παραλλήλους και τις τροπικές περιοχές και κατά τους χειμερινούς μήνες στους μεσαίους παράλληλους. Υψηλές βροχοπτώσεις και τροπικοί κυκλώνες θα αυξηθούν αντίστοιχα με τη θερμοκρασία.

Κατά τον 21ο αιώνα θα ενταθούν και τα φαινόμενα ξηρασίας, κυρίως στη Νότια Ευρώπη και τη Λεκάνη της Μεσογείου, την Κεντρική Ευρώπη, την κεντρική Βόρειο Αμερική, την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό, καθώς και στη βορειοανατολική Βραζιλία και τη νότια Αφρική.

“Είναι πολύ πιθανό ότι η διάρκεια, η συχνότητα και η ένταση των θερμών περιόδων, ή των κυμάτων καύσωνα, θα αυξηθούν” αναφέρει η IPCC και σημειώνει πως οι καύσωνες θα συνοδεύονται από θερμοκρασίες υψηλότερες κατά “1 ως 3 βαθμούς Κελσίου στα μέσα του 21ου αιώνα και 2 ως 5 βαθμούς Κελσίου στα τέλη του αιώνα που διανύουμε” ανάλογα με την περιοχή και το σενάριο εκπομπών.

econews.gr

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πλέον κοινός τόπος. Η έντασή τους μένει να διακριβωθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook