Διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης ζητά και πάλι η Βίκυ Σταμάτη προσφεύγοντας, αυτή τη φορά, ενώπιον του αρμόδιου δικαστικού συμβούλιου. Παράλληλα, ζητεί να ακυρωθεί η διάταξη του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή που πριν από περίπου εβδομάδα απέρριψε το πρώτο, ίδιου περιεχομένου, αίτημα που είχε υποβάλλει. Εν τω μεταξύ αύριο, Τρίτη, το «κατώφλι» του ανακριτικού γραφείου περνάει ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νικόλαος Ζήγρας προκειμένου να δώσει συμπληρωματική απολογία η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα μιλήσει για πρώτη φορά καθώς τον περασμένο Απρίλιο είχε δώσει τυπική απολογία.

Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση που περιλαμβάνεται στην αίτηση για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, η Β. Σταμάτη πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή παρουσιάζει ναρκισσισμό  και έχει τάσεις αυτοκαταστροφής.

Ωστόσο, ο ανακριτής απέρριψε το αίτημα της συζύγου του πρώην υπουργού, πλην όμως διαβίβασε αντίγραφο του αιτήματος της Βίκυς Σταμάτη στη διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού καθώς όπως αναφέρει «είναι αντιληπτό ότι η ψυχική της κατάσταση, προϋπάρχουσα της προσωρινής της κράτησης, όπως προκύπτει από τη γνωμάτευση του ψυχιάτρου, αποτελεί άσχημη συνθήκη για την ποιότητα ζωής τόσο της ίδιας όσο και του τελούντος υπό τη γονική μέριμνα αυτής ανηλίκου τέκνου της». Ο ανακριτής διαβίβασε την αίτηση της Β. Σταμάτη στη διευθύντρια των φυλακών «ώστε να ενημερωθεί και να ενεργήσει για την αποτελεσματικότερη κατά το δυνατόν με δημόσια μέσα, ιατρική αντιμετώπιση, δια των ιατρών που συνδράμουν τις φυλακές, του προβλήματος της».

Μάλιστα, η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου στην σχετική πρότασή της προς τον ανακριτή ανέφερε πως η αγχώδης διαταραχή που επικαλείται η Β. Σταμάτη δεν μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά της προς καταλογισμό ή τη δυνατότητα υπεράσπισης του εαυτού της. Η κ. Κυβέλου επικαλούνταν και τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η σύζυγος του πρώην υπουργού η οποία, κατά την  εισαγγελέα, «καταδεικνύει ότι είναι απολύτως ικανή να επικοινωνεί και να ενεργεί προς υπεράσπισή της και μάλιστα όχι μόνον ενώπιον των αρμοδίων αρχών».

Τώρα, στη νέα αίτησή της προς το δικαστικό συμβούλιο η Β. Σταμάτη αναφέρει πως ο ανακριτής απέρριψε το αίτημά της αν και αναγνωρίζει τον κίνδυνο που απειλεί την υγεία της. Όπως επισημαίνει η σύζυγος του πρώην υπουργού ο ανακριτής στη διάταξή του, αν και αναφέρει ότι η προσωρινή της κράτηση αποτελεί άσχημη συνθήκη για τη ποιότητα της ζωής της και για την ζωή τους παιδιού της,  υποβιβάζει την όλη κατάσταση της «σε επίπεδο απλής εφήμερης ασθένειας που απαιτεί   μια απλή ιατρική αντιμετώπιση από τους γενικούς και μη εξειδικευμένους ιατρούς των φυλακών και τελικά απορρίπτει την αίτηση».

Η Β. Σταμάτη υποστηρίζει ακόμη ότι «η ύπαρξη της ιατρικής γνωμάτευσης του υποχρεώνει τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα σε εγρήγορση, ώστε να αποφευχθεί τυχόν αρνητική εξέλιξη στην υγεία του κρατουμένου» ενώ « η παράλειψη αντιμετώπισης του προβλήματος και η μετακύλισή του στην διοικητική υπηρεσία της φυλακής, μπορεί να εξομοιωθεί με πράξη υποβολής του κρατουμένου σε βασανιστήριο, εφ’ όσον έναν ασθενή άνθρωπο τον αντιμετωπίζει ως υγιή, παραβιάζοντας έτσι ευθέως το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ».

Η ίδια αφήνει αιχμές και για το περιεχόμενο της εισαγγελικής προτάσης αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Η απόρριψη όλων ανεξαιρέτως των αιτημάτων μου, με υποβάλει σε σκέψεις υφέρπουσας μεροληπτικότητας σε βάρος του πρόσωπου μου, που πιθανόν να οδηγήσει στην παραβίαση της αρχής της αμεροληψίας του Δικαιοδοτικού Οργάνου και κατ’ ακολουθίαν στη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς μου.  Ομολογώ δε ότι εκπλήσσομαι και από την προσήλωση της εισαγγελέως στο υλικό των εφημερίδων, το οποίο θεωρεί ως σοβαρό αποδεικτικό μέσο σε αντίθεση με τα υπάρχοντα στοιχεία της δικογραφίας».

Απολογείται ο Ζήγρας

Αύριο Τρίτη, αναμένεται να περάσει το κατώφλι του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκολας Ζήγρας προκειμένου να δώσει συμπληρωματική απολογία. Ο Ν. Ζήγρας που έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος φέρεται, κατά το κατηγορητήριο, ως δεξί χέρι του πρώην υπουργού στις διαδικασίες νομιμοποιήσεις εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος θα μιλήσει για πρώτη φορά καθώς τον περασμένο Απρίλιο που βρέθηκε στο ανακριτικό γραφείο μετά τη σύλληψή του είχε δώσει τυπική απολογία επικαλούμενος το δικαίωμα σιωπής.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook