Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αναμένει πως η οικονομία της Ισπανίας θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013 και αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις του, κάνει λόγο για μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,6%. Προς τα κάτω αναθεωρεί για το 2012 και το 2013 και την ανάπτυξη στη Γαλλία.

«Επισφαλής» η κατάσταση στις χώρες της Ευρωζώνης ανέφερε το ΔΝΤ, λέγοντας ότι μια καθυστερημένη ή ανεπαρκής απάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει εκτροχιασμό της ανάπτυξης.

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2013 σε 3,9% από 4,1% που ήταν τον Απρίλιο.

Το Ταμείο, που προέβλεπε τον Απρίλιο υποχώρηση του ισπανικού ΑΕΠ για το 2012, αλλά ευελπιστούσε σε μία ισχνή ανάπτυξη του (0,1%) για το 2013, υποστήριξε τη Δευτέρα πως οι «κλυδωνισμοί» στο εσωτερικό της χώρας έχουν ενταθεί. Η Ισπανία έχει αναγκασθεί να προσφύγει για δανεισμό 65 δισ. ευρώ στην ΕΕ.

Στην Έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, το ΔΝΤ τονίζει πως η ισπανική οικονομία θα υποχωρήσει κατά 1,5% το 2012 (έναντι 1,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο) και η ύφεση θα συνεχισθεί και το 2013, με μία πτώση κατά 0,6% -έναντι ανάπτυξης κατά 0,1%, που αναφερόταν στις εαρινές προβλέψεις του.

Για το 2012, το ΔΝΤ ευελπιστεί σε ελάττωση του δημοσίου ελλείμματος από το 8,9% το 2011 στο 7% (επιδείνωση των προβλέψεων του Απριλίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα), ενώ για το 2013 οι προβλέψεις για το χρέος το κατεβάζουν στο 5,8%.

Τα αριθμητικά στοιχεία αυτά τοποθετούν το ισπανικό έλλειμμα για το τρέχον έτος πάνω από το 6,3%, που απαιτούν οι Βρυξέλλες, ενώ για το 2013 το ύψος του θα ξεπεράσει το απαιτούμενο 4,5%, που μετά την επιμήκυνση κατά ένα έτος της περιόδου, στην οποία συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, έχει τεθεί ως ενδιάμεσο στάδιο πριν την επίτευξη του 3% το 2014.

Σε πίεση και η Γαλλία

Παράλληλα, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στη Γαλλία το 2012 και το 2013, καθώς η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες αναταράξεις.

Το γαλλικό ΑΕΠ αναμένεται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 0,3%, (δηλαδή 0,1 μονάδα λιγότερο απ' όσο προέβλεπε το ΔΝΤ τον Απρίλιο) και κατά 0,8% το 2013 (μείωση κατά 0,2% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη).

Στην ανακοίνωσή του το Ταμείο δεν κάνει κανένα συγκεκριμένο σχόλιο για τη Γαλλία για να εξηγήσει την αναθεώρηση αυτή, αλλά αναφέρεται γενικότερα στα προβλήματα της Ευρωζώνης, τις πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την υπερχρέωση των χωρών.

Για την πρώτη οικονομία της ευρωζώνης, την Γερμανία, το ΔΝΤ είναι πιο αισιόδοξο. Έτσι, αναθεωρεί προς τα πάνω την ανάπτυξη της για φέτος στο 1% και στο 1,4% για το 2013.

Όσον αφορά την Βρετανία -χώρα εκτός ευρώ- το ΔΝΤ προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση της πρόβλεψής του.

Έτσι, θεωρεί ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει μόνο το +0,2% (αντί για 0,8%) και του χρόνου θα είναι 1,4% (αντί για 2%).

 

in.gr