Για την ερχόμενη Πέμπτη αναβάλλεται η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας μετά από πρόσκληση του υπουργού Γ.Βρούτση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Βρούτσης, έχει έρθει σε επαφή με τους προέδρους των εργοδοτικών ενώσεων και τη ΓΣΕΕ για τον προσδιορισμό των λεπτομερειών, ενώ αργά το βράδυ αναμένεται να αποσταλούν και επίσημα οι σχετικές προσκλήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η κρίσιμη συνάντηση των εταίρων για τα εργασιακά να γίνει αύριο, Τρίτη, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο αρχικό προγραμματισμό, θα ακολουθούσε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας την Τετάρτη.

Από τις πρώτες επαφές που είχε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης την προηγούμενη εβδομάδα με τους κοινωνικούς εταίρους διαπιστώθηκε η συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων για την επαναφορά του μισθού στα επίπεδα πριν τη μείωση του 22% και τη διατήρηση της ισχύος της μετενέργειας.

Βεβαίως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε άλλα θέματα, όπως φάνηκε στη διατύπωση των προτάσεων των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ κατά τις συναντήσεις τους με τον υπουργό Εργασίας, με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων να ξεκαθαρίζει ότι προτεραιότητα για αυτόν αποτελεί η αντιμετώπιση της ανεργίας, επισήμανση που αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα -αν όχι καχυποψία- από τους ειδικούς ως προς το τι μέτρα μπορεί να προτείνει για αυτό.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει από τους εταίρους την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη βάση της συμφωνίας που είχαν καταλήξει οι κοινωνικοί εταίροι τον Φεβρουάριο και πριν την πράξη υπουργικού Συμβούλίου επί κυβέρνησης Παπαδήμου, που έφερε βίαιες ανατροπές στα εργασιακά.

Η μόνη δέσμευση δε που απέσπασε η ΓΣΕΕ από τον υπουργό Εργασίας κατά τη συνάντησή τους ήταν ότι αποκλείει οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του -ήδη πενιχρού- βασικού μισθού.

Ωστόσο για αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και για άλλα κρίσιμα εργασιακά ζητήματα ο υπουργός άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι η τελική έκβασή τους θα εξαρτηθεί από την διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Πάντως, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει την πρόθεση «να προχωρήσει σε ειλικρινή διάλογο» και ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους, να συμμετέχουν ενεργά στο διάλογο «για την εύρεση νέων, αποτελεσματικών και κοινά αποδεκτών λύσεων».

Δεδομένου βέβαια ότι όπως προκύπτει από τις συζητήσεις στο υπουργείο Οικονομικών μεγάλη μερίδα από τις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ θα εξασφαλισθεί για άλλη μια φορά από το υπουργείο Εργασίας, οι όποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αναμένεται να γίνουν σε ηλεκτρισμένο κλίμα.

Η ΓΣΕΕ έχει προειδοποιήσει με κινητοποιήσεις στις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκινά η ΔΕΘ, καθώς και με γενική απεργία με ανοικτή ημερομηνία.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook