Η δίκη περίπου 50 δικηγόρων που κατηγορούνται ότι ενεργούσαν σαν σύνδεσμοι ανάμεσα στο φυλακισμένο αρχηγό της κουρδικής εξέγερσης, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, και το PKK άρχισε τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Στο εδώλιο κάθονται 46 δικηγόροι, τρεις εργαζόμενοι σε δικηγορικά γραφεία και ένας δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μεταδίδει το Anadolu, οι κατηγορούμενοι είχαν συνομιλίες «με τον αρχηγό των τρομοκρατών», δηλαδή τον Οτζαλάν όπως τον αποκαλούν οι τουρκικές Αρχές, και «έδωσαν διαταγές για ανάληψη δράσης».

Η εισαγγελία ζητά ποινές από 15 ως 22,5 χρόνια κάθειρξης εναντίον των επτά που κατηγορούνται ότι είχαν ηγετικά αξιώματα στους κόλπους του PKK και από 7,5 ως 15 χρόνια κάθειρξης εναντίον των 43 άλλων ως «μελών τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σημειώνεται ότι οι επισκέψεις των δικηγόρων στον Οτζαλάν έχουν απαγορευτεί εδώ και ένα χρόνο. Προηγουμένως τους δεχόταν τακτικά και επικοινωνούσε μέσω αυτών με τον έξω κόσμο.

Η δίκη των δικηγόρων εντάσσεται σε μια εκτεταμένη δικαστική επιχείρηση με στόχο να διαλυθούν όλα τα στηρίγματα του PKK στην κοινωνία.

Αυτή η επιχείρηση εναντίον της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), μιας παράνομης οργάνωσης που θεωρείται από τις τουρκικές Αρχές ο κλάδος του PKK που δρα στις πόλεις, οδήγησε στη σύλληψη πολλών εκατοντάδων Κούρδων αντιπολιτευομένων — χιλιάδων σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

Γύρω στις 20 διεθνείς και ευρωπαϊκές οργανώσεις νομικών έχουν εκφράσει την ανησυχία τους γι\’ αυτή τη νέα δίκη στους εισηγητές του ΟΗΕ για την ανεξαρτησία των δικαστών και των δικηγόρων και για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, ο επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, έκανε έκκληση για ειρήνη μεταξύ Τούρκων και Κούρδων.

Όπως επισημαίνει τη Δευτέρα το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence, μετά από ερωτήσεις που υποβλήθηκαν γραπτώς από Γάλλους ευρωβουλευτές σχετικά με το κουρδικό ζήτημα, ο Φούλε έκανε έκκληση προς Τούρκους και Κούρδους να εργαστούν προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και ευημερία για όλους τους πολίτες της Τουρκίας.

Ο επίτροπος επεσήμανε ότι «η νοτιοανατολική Τουρκία έχει ανάγκη από ειρήνη, δημοκρατία, σταθερότητα καθώς και ανάπτυξη σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο».

Για να επιτευχθούν όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει «συναίνεση ως προς συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα προωθήσουν τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά δικαιώματα των πολιτών στη συγκεκριμένη περιοχή», σημειώνει.

Οι ευρωβουλευτές διατύπωσαν ακόμη ερωτήσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του Οτζαλάν, ο οποίος κρατείται στις τουρκικές φυλακές από το 1999.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook