Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η έναρξη του 1ου Φεστιβάλ «Ελληνικό περίπτερο», που διοργανώνει το Σωματείο Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης στην πλατεία Ελευθερίας από τις 14 έως τις 21 Ιουλίου.

Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν μεγάλο ήδη από την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, το περασμένο Σάββατο.

Η πλατεία Ελευθερίας γέμισε με χρώμα και αισιοδοξία και ο κόσμος διασκέδασε με τα μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Μικροί και μεγάλοι, ξένοι και Έλληνες έγιναν ένα κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββάτου, υπό τους ήχους της κρητικής παράδοσης από το συγκρότημα του Αριστομένη Μιχαλάκη, ενώ το χορευτικό συγκρότημα του Μανόλη Τιτάκη πραγματικά συνεπήρε τους συμμετέχοντες.

Μετά το κρητικό πρόγραμμα ακολούθησε λαϊκή μουσική με τον καλλιτέχνη Νίκο Δελιδάκη, συνεχίζοντας το κέφι.

Φυσικά, την παράσταση έκλεψαν από νωρίς τα τρία περίπτερα που στήθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, ένα του παρελθόντος, ένα του παρόντος και ένα του μέλλοντος, τα οποία στολίστηκαν με προϊόντα από εταιρείες τροφίμων, αναψυκτικών, ποτών, καπνοβιομηχανιών κ.α.

Οι παρευρισκόμενοι τα κοιτούσαν προσεκτικά, ενώ έκαναν ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τη διοργάνωση.

Ομιλίες πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων οι, πρόεδρος του Σωματείου, Ελένη Χαιρέτη, και ο Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως διοικήσεως πρωτευούσης, Θοδωρής Μάλλιος, καθώς και πολλοί άλλοι φορείς και Σωματεία όλης της Ελλάδος.
Ιδιαίτερη μνεία έκαναν και τα τοπικά Σωματεία διαφόρων κλάδων, τα οποία κλήθηκαν από το Σωματείο να δώσουν δυναμικά το παρόν στο Φεστιβάλ, προσφέροντάς τους χώρο για να παρουσιάσουν την ιστορία, την δουλειά τους και γενικότερα να ενημερώνουν τον κόσμο για τα προβλήματα και τις εξελίξεις στον κλάδο τους.

Άλλωστε, η όλη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με γνώμονα τη στήριξη και την αλληλεγγύη όχι μόνο στους επαγγελματίες του κλάδου των περιπτερούχων και σε όσους σχετίζονται με αυτόν, αλλά και γενικότερα για την ηθική στήριξη όλων των επαγγελματιών, με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει το Σωματείο, σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο, που η πρόεδρος του Σωματείου, κα. Χαιρέτη, επεσήμανε στην ομιλία της: «Με το φεστιβάλ αυτό θέλουμε να στείλουμε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις υπάρχουμε έναν αιώνα και θα υπάρχουμε για άλλον ένα τουλάχιστον!
Θέλουμε, όμως, και να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και σε όλους τους μικρομεσαίους του νησιού μας.
Λέμε σε όλους ότι όταν αγαπάμε αυτό που κάνουμε, όταν παλεύουμε για το δίκιο μας και όταν είμαστε όλοι μαζί, αυτό από μόνο του μας δίνει ελπίδα για το αύριο».
Το ιδιαίτερα εορταστικό κλίμα συνεχίστηκε και την Κυριακή, με αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου. Αυτή τη φορά το κοινό είχε την ευκαιρία να διασκεδάσει με το συγκρότημα έντεχνης μουσικής «Obsession», ενώ στη συνέχεια απόλαυσε τη σάτιρα του γνωστού Διονύση Ζάχου.

Χθες, Δευτέρα, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την ενδιαφέρουσα ομιλία του προέδρου της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου, Νίκου Τζανάκη, αλλά και να απολαύσουν ροκ συναυλία από το συγκρότημα των WHY NOT.

Σήμερα, Τρίτη η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στη νεολαία, με τέσσερις ομιλίες, που αφορούν νέους, αλλά και γονείς, ενώ το ρυθμό θα δώσει η «ΑΛΛΗ ΜΠΑΝΤΑ».