Τουλάχιστον τρεις Ιάπωνες που κατοικούν σε μία πόλη κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, όπου νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε έκρηξη, εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, όπως μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα.

Αυτοί οι τρεις άνθρωποι ανήκαν σε μία ομάδα περίπου 90 ασθενών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της πόλης Φουτάμπα-μάτσι και επιλέχθηκαν τυχαία από τους γιατρούς για να υποβληθούν στις εξετάσεις που γίνονται έπειτα από ένα πυρηνικό ατύχημα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση NHK.

Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι και οι τρεις είχαν εκτεθεί σε ραδιενέργεια, σύμφωνα με το NHK και το πρακτορείο Jiji, τα οποία επικαλούνται την τοπική κυβέρνηση της Φουκουσίμα. Και οι τρεις άνθρωποι, το φύλο και η ηλικία των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστά, θα υποβληθούν σε ειδική πλύση για να αποβάλλουν τη ραδιενέργεια, όμως η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει κάτι εκτός του συνηθισμένου, υπογράμμισε το NHK.

Για ραδιενέργεια ελέγχονται οι κάτοικοι της Φουκουσίμα

Χιλιάδες άνθρωποι που απομακρύνονται από την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπου το πρωί σήμερα σημειώθηκε έκρηξη, ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια καθώς οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι της Παρασκευής.

Μολονότι η κυβέρνηση επιμένει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι χαμηλά διέταξε να εκκενωθεί μια περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Στα κέντρα εκκένωσης του πληθυσμού υπάλληλοι που φορούν λευκές μάσκες και ειδικά προστατευτικά ρούχα χρησιμοποιούν χειροκίνητα σκάνερ για να ελέγξουν τους νεοφερμένους για ραδιενέργεια.

Όσοι ζούσαν στην περιοχή που εκκενώθηκε ή υπήρχαν ενδείξεις ότι μπορεί να είχαν εκτεθεί στη ραδιενέργεια διαχωρίζονταν από τους υπόλοιπους που απλώς αναζητούσαν καταφύγιο για να περάσουν τη νύχτα. Σε ένα από τα πρόχειρα καταφύγια, ένα γήπεδο του μπέιζμπολ της Κοριγιάμα, δεκάδες άνθρωποι κουκουλωμένοι με κουβέρτες προσπαθούσαν να κοιμηθούν.

Υπολογίζεται ότι 90.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους κοντά στην περιοχή της Φουκουγιάμα και οι αρχές ετοιμάζονται να μοιράσουν ιώδιο σε όσους έμεναν κοντά στο εργοστάσιο και μπορεί να έχουν εκτεθεί. Το ιώδιο βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Η έκρηξη προκάλεσε φόβους για τήξη του πυρήνα, όμως οι ειδικοί λένε ότι οι εικόνες που προβλήθηκαν υποδηλώνουν πως εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα μικρή ποσότητα ραδιενέργειας.

Προσπάθειες για ψύξη του αντιδραστήρα

H εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, όπου νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να γεμίσει τον αντιδραστήρα με θαλασσινό νερό σε μία προσπάθεια να τον ψύξει και να μειώσει την πίεση της μονάδας, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπο της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.

 «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στα ποσοστά ραδιενέργειας έξω (σε σχέση με πριν και μετά την έκρηξη), όποτε θα θέλαμε όλοι να αντιδράσουν ψύχραιμα», δήλωσε ο Εντάνο.

Ο Εντάνο δήλωσε εξάλλου ότι θα χρειαστούν 5 με 10 ώρες μέχρι να γεμίσει το κέλυφος του αντιδραστήρα με θαλάσσιο νερό και περίπου 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ίδιο εξαιτίας του μειούμενου επιπέδου ψυκτικού ύδατος εκλύθηκε υδρογόνο το οποίο διέρρευσε στο κενό μεταξύ του κτιρίου και του περιβλήματος. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν το υδρογόνο αναμείχθηκε με το οξυγόνο που υπήρχε εκεί.

Τέσσερις εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «τραυματίστηκαν ελαφρά» από την έκρηξη, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση NHK.

Διανομή ιωδίου στους κατοίκους

Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι προετοιμάζονται να διανείμουν ιώδιο στους κατοίκους των περιοχών κοντά στα πυρηνικά εργοστάσια που έχουν επηρεαστεί από το σεισμό που έπληξε χθες Παρασκευή τη χώρα, όπως ανακοίνωση η IAEA.

Το ιώδιο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα να προστατευθεί από την έκθεση στη ραδιενέργεια.

Κλίμακας 4 το πυρηνικό ατύχημα σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές

Η Ιαπωνία ενημέρωσε επισήμως τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήταν ένα «πυρηνικό ατύχημα με τοπικές επιπτώσεις» καθώς η ραδιενέργεια που καταγράφηκε στα όρια της μονάδες ήταν πάνω από το επιτρεπτό όριο.

Οι ιαπωνικές αρχές στην αναφορά τους προς την ΙΑΕΑ δηλώνουν ότι το ατύχημα ήταν μεγέθους 4 στην επτάβαθμη κλίμακα INES. Στην κλίμακα αυτή το 1 σημαίνει «ανωμαλία» ενώ το 7 υποδηλώνει «μεγάλο δυστύχημα». Μεγέθους 4 χαρακτηρίζονται τα ατυχήματα που έχουν «τοπικές» συνέπειες, όπως «μικρή έκλυση ραδιενεργού υλικού», σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η IAEA.

Στη βάση δεδομένων του διεθνούς οργανισμού αναφέρεται ότι ο αντιδραστήρας 1 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι «έκλεισε» γύρω στις 2:46 (τοπική ώρα) του Σαββάτου λόγω σεισμού.

«Στη συνέχεια, η ραδιενέργεια στα όρια της τοποθεσίας υπερέβη το όριο», προστίθεται στην ιαπωνική ανακοίνωση. Ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ πάντως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τι εννοούν οι ιαπωνικές αρχές με τον όρο «όρια της τοποθεσίας».

«Δεν αντιμετωπίζουμε κατάσταση παρόμοια με του Τσερνόμπιλ»

Η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε πυρηνικό αντιδραστήρα της Ιαπωνίας είναι χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικής και άρα δεν συγκρίνεται με αυτή που είχε σημειωθεί στο Τσερνόμπιλ, εξήγησαν σήμερα Γάλλοι ειδικοί στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται όχι για μία πυρηνική έκρηξη αλλά μία χημική, που οφείλεται στην έκλυση υδρογόνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η έκρηξη δεν έχει προκαλέσει την έκλυση ραδιενέργειας», επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Ολιβιέ Γκουπτά.

Ο Βάλερι Χλιχάλο, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου πυρηνικής ασφάλειας του Τσερνόμπιλ έχει επίσης την ίδια απόψη. «Η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα της Ιαπωνίας δεν θα αποτελέσει επανάληψη της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax ο Χλιχάλο επεσήμανε επίσης ότι οι ιαπωνικοί αντιδραστήρες είναι καλύτερα προστατευμένοι από του Τσερνόμπιλ.


ΑΠΕ