Και δεύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι αφού άλλος ένας αντιδραστήρας έχει απωλέσει το σύστημα ψύξης, ανακοίνωσε η υπηρεσία ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας.

Το σύστημα ψύξης έκτακτης ανάγκης δεν λειτουργεί πλέον στον αντιδραστήρα 3 του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της εταιρείας Tokyo Electric Power Co, γεγονός που σημαίνει ότι η μονάδα θα πρέπει να διασφαλίσει επειγόντως έναν τρόπο για να παράσχει νερό στον αντιδραστήρα, δήλωσε ένα στέλεχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκε έκρηξη στο κτήριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα 1 της ίδιας μονάδας και σήμανε συναγερμός για πιθανή διαρροή ραδιενέργειας στη γύρω περιοχή. Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαίωσε ότι από την έκρηξη δεν επηρεάστηκε ο πυρήνας και μόνο μικρό ποσοστό ραδιενέργειας εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα.

Μέχρι και 160 άτομα μπορεί να έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια εννέα άτομα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι τοπικές αρχές μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εκτεθεί εννέα άτομα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει από 70 έως και 160.

Η αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου των Πυρηνικών (NRC) ανακοίνωσε εξάλλου ότι στέλνει στην Ιαπωνία δύο ειδικούς ώστε να βοηθήσουν τους Ιάπωνες «με κάθε δυνατό τρόπο». Στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γκρέγκορι Γιάσκο, σημειώνει ότι πρόκειται για ειδικούς σε αντιδραστήρες ζέοντος ύδατος και ότι μετέχουν στην αποστολή έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται καθ\’ οδόν για την Ιαπωνία.



ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook