Η αστυνομία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε πάνω από 200 σορούς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το πλήγμα του τσουνάμι στην πόλη Χιγκασιματσουσίμα, στην επαρχία Μιγιάγκι της νήσου Χονσού.

Στην επαρχία Φουκουσίμα, μετέδωσε παράλληλα το Κιόντο, αγνοούνται 1.167 άνθρωποι μετά το σεισμό και το τσουνάμι.

Χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίες ανακοινώσεις για τους νεκρούς στην Μιγιάγκι και για τους αγνοούμενους στη Φουκουσίμα, ο απολογισμός της καταστροφής ξεπερνά τους 1.800 νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία βάσει πληροφοριών από την αστυνομία που συνέθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο.


Συνεχίζονται οι μετασεισμοί

Σύμφωνα με το Sky News ένας μετασεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών καταγράφηκε χθες το βράδυ κοντά στην περιοχή που βρίσκονται τα δύο πυρηνικά εργοστάσια της Φουκουσίμα, όπου οι τοίχοι και η σκεπή του ενός αντιδραστήρα καταστράφηκαν στην έκρηξη.

Οι αρχές της Ιαπωνίας ενημέρωσαν σήμερα επίσημα την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήταν ένα «πυρηνικό ατύχημα με τοπικές επιπτώσεις». Στην αναφορά τους δηλώνουν ότι το ατύχημα ήταν μεγέθους 4 στην επτάβαθμη κλίμακα INES. Στην κλίμακα αυτή το 1 σημαίνει \”ανωμαλία\” ενώ το 7 υποδηλώνει \”μεγάλο δυστύχημα\”. Μεγέθους 4 χαρακτηρίζονται τα ατυχήματα που έχουν \”τοπικές\” συνέπειες, όπως \”μικρή έκλυση ραδιενεργού υλικού\”, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η IAEA.

\”Στη συνέχεια, η ραδιενέργεια στα όρια της τοποθεσίας υπερέβη το όριο\”, προστίθεται στην ιαπωνική ανακοίνωση. Ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ πάντως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τι εννοούν οι ιαπωνικές αρχές με τον όρο \”όρια της τοποθεσίας\”.

 Αγνοείται μία ολόκληρη πόλη

Μετά το τσουνάμι που χτύπησε τις ακτές της Ιαπωνίας οι αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν νέα από περίπου 10.000 κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμισανρίκου.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Ιαπωνίας, οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι περίπου 7.500 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί προς 25 καταφύγια, ενώ προς το παρόν δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 10.000 ανθρώπους.

Παροχή 1,8 δις ευρώ για άμεση αποκατάσταση των ζημιών

\”Η προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε ζωές κι αναμένουμε ότι τα 200 δις γιεν, (2,4 δις δολάρια, 1,8 δις ευρώ), που υπήρχαν ως αποθεματικό στον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος επαρκούν. Δεν μπορούμε να κάνουμε σχόλια για το μέγεθος του απαραίτητου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος, (το οποίο αρχίζει τον Απρίλιο), τώρα, θα χρειαστούν διαβουλεύσεις στο κοινοβούλιο\”, δήλωσε ο Εντάνο.

Δείτε εδώ συλλογή από βίντεο με τον πανικό που επικράτησε την ώρα του σεισμού και τις εκτεταμένες καταστροφές από το τσουνάμι που ακολούθησε
http://www.guardian.co.uk/

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook