Για τις περικοπές που πρέπει να υλοποιηθούν την διετία 2013-2014, ώστε να εξοικονομηθεί το κολοσσιαίο ποσό των 11,5 δισ.ευρώ, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Τρίτης.

Στο επίκεντρο του κουρέματος στις δημόσιες δαπάνες βρέθηκαν οι προϋπολογισμοί των υπουργείων Εργασίας και Υγείας.

Πριν την έναρξη της συνάντησης με τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο για να συζητήσει μαζί τους σχετικά με την αναγκαιότητα περιορισμού των δαπανών στα δύο συγκεκριμένα υπουργεία.

Η οδηγία που έχει δοθεί από το πρωθυπουργικό γραφείο και το υπουργείο Οικονομικών είναι να  επαναπροσδιοριστούν από μηδενική βάση οι προϋπολογισμοί όλων των υπουργείων. Κι αυτό διότι, όπως έχει επισημανθεί και από την Τράπεζα της Ελλάδος, περίπου 30% των κονδυλίων που διοχετεύονται για τις καθημερινές λειτουργίες του δημοσίου σπαταλώνται αλόγιστα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί έχουν κληθεί να αναφέρουν ποια είναι τα ποσά που μπορούν να διαγράψουν ώστε να εξοικονομηθούν τελικά τα κονδύλια που αθροιστικά θα φτασουν τα 11,5 δισ.ευρώ, ποσό κατά το οποίο πρέπει να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες κατ\’ απαίτηση της τρόικας.

Στην προσπάθεια να μπει μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες που δεν είναι απαραίτητες φαίνεται ότι συναινούν και οι κυβερνητικοί εταίροι από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά. Είναι ενδεικτική η δήλωση του Νίκου Τσούκαλη, βουλευτή Αχαϊας της ΔΗΜΑΡ και στενού συνεργάτη του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έκανε λόγο για «ναζάκια» υπουργών προκειμένου να μην περικοπούν οι προϋπολογισμοί των υπουργείων τους.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο έχει ήδη γίνει σαφές προς τα μέλη της κυβέρνησης ότι αν οι αρμόδιοι υπουργοί δεν μπορέσουν ή δεν επιθυμούν να περικόψουν τις δαπάνες των κρατικών φορέων που εποτεύουν ώστε να εξοικονομηθούν τα 11,5 δισ.ευρώ, τότε οι μειώσεις θα γίνουν με αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο.

Δύο ζητήματα που συζητώνται μεταξύ των κυρίων Σαμαρά και Στουρνάρα είναι αυτό της επιβολής πλαφόν στις συντάξεις. Το ανώτατο όριο αναμένεται να καθοριστεί στα 2.400 ευρώ, και εφ\’ όσον υιοθετηθεί και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ κανείς συνταξιούχος δεν θα εισπράττει μεγαλύτερη σύνταξη.

Το δεύτερο σκέλος της προσπάθειας αφορά τον επαναπροσδιορισμό της κοινωνικής πολιτικής συνολικά. Τα επιδόματα ή βοηθήματα θα κατευθύνονται πλέον σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη και θα σταματήσει η παροχή τους αδιακρίτως και άσχετα από την οικονομική κατάσταση των δυνητικών δικαιούχων.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook