Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, εάν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, ανέφερε στο βρετανικό BBC ο Ναουάφ αλ Φαρές, ο πρώην πρεσβευτής της Συρίας στη Βαγδάτη και μέχρι τώρα ανώτερος αξιωματούχος του καθεστώτος που έχει αυτομολήσει. Επικαλούμενος μάλιστα «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες», όπως σημειώσε, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει ήδη γίνει χρήση χημικών όπλων στη Χομς.

Υποστηρίζοντας πως οι ημέρες του προέδρου Ασαντ «είναι μετρημένες», ο αλ Φαρές εκτίμησε πως ο Σύρος πρόεδρος είναι «έτοιμος να εξοντώσει ολόκληρο τον συριακό λαό» για να παραμείνει στην εξουσία. Ο Άσαντ, είπε χαρακτηριστικά, συμπεριφέρεται σαν «λαβωμένος και παγιδευμένος λύκος».

«Είμαι πεπεισμένος ότι, εάν το καθεστώς του Ασαντ δεχθεί επίθεση από τον λαό, θα χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα» εκτίμησε. «Υπάρχουν πληροφορίες, φυσικά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ότι χημικά όπλα έχουν εν μέρει χρησιμοποιηθεί στην πόλη Χομς» είπε.

Το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας προκαλεί ανησυχίες τόσο στους αντικαθεστωτικούς όσο και στις γειτονικές χώρες για το πώς θα «αξιοποιηθεί» σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος.

Ο Ναουάφ Φαρές θεωρεί ότι σουνίτες μαχητές της αλ Κάιντα συνεργάζονται με το συριακό καθεστώς, στο οποίο κυριαρχούν οι αλαουίτες. Και υπερασπιζόμενος αυτήν την ανορθόδοξη θέση δηλώνει στο BBC: «Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις στην ιστορία ότι εχθροί συναντώνται όταν συναντώνται τα συμφέροντά τους».

«Η Αλ Κάιντα αναζητεί χώρο για να κινηθεί και μέσα υποστήριξης, το καθεστώς αναζητεί τρόπους για να τρομοκρατήσει τον συριακό λαό» ανέφερε.

Η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία της για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για μετακινήσεις χημικών όπλων στη Συρία από το καθεστώς (του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, λέγοντας ότι «αναζητά την αυθεντικότητά τους».

 

in.gr