Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές, αλλά δεν ξέρουμε αν θα το πετύχουμε, σχολίασε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό.

Πρόσθεσε ότι δύσκολα θα βρεθούν δαπάνες 11,5 δισ. ευρώ προς περικοπή, αλλά τόνισε ότι θα γίνει. Ο χρόνος δε, πιέζει αφού στις 26 Ιουλίου ο Γ.Στουρνάρας θα έχει την κρίσιμη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ωστόσο όπως εξήγησε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος οι περικοπές δαπανών δεν είναι ανάγκη να προσδιοριστούν απολύτως, καθώς η τρόικα ζητεί κατευθύνσεις πολιτικής και όχι λεπτομέρειες.

Συμπλήρωσε δε ότι ο κ. Στουρνάρας φέρεται ικανοποιημένος από τη συνεργασία του με τους υπουργούς, ενώ απέδωσε την αδυναμία προσδιορισμού των προς περικοπή δαπανών στην έλλειψη τεχνογνωσίας των υπουργών.

Σε αυτό, πρόσθεσε το κυβερνητικό στέλεχος, θα συνδράμει τεχνοκρατικά το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος, συνέχισε, είναι να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, αλλά δεν ξέρουμε αν θα το πετύχουμε.

Δύσκολα θα βρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ, αλλά θα το κάνουμε, συμπλήρωσε.

Επίσης, αναγνώρισε ότι το 2012 θα υπάρξουν αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού λόγω μεγάλης ύφεσης, θέση που η Ελλάδα προσπαθεί να περάσει στο Eurogroup, αν και κάποιοι εταίροι ζητούν επιπλέον μέτρα και για φέτος, για να αντιμετωπιστούν αυτές οι αποκλίσεις.

Τέλος, ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την διασφάλιση δανείου-γέφυρα για την κάλυψη των ομολόγων ύψους 3,1 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Αυγούστου και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, και αφετέρου η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook