Έντονοι φόβοι ότι θα υποχρεωθεί σε λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, όση και η επιπλέον μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, εντός του 2012, επικρατούν στην κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι και τα πιο light μέτρα που θα ληφθούν για την εξεύρεση των 11,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 θα είναι επώδυνα, η κυβέρνηση ενδέχεται να βρεθεί ενώπιον μεγάλων αδιεξόδων και μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων.

Το πολιτικό και κοινωνικό κοκτέιλ αναμένεται να γίνει περισσότερο εκρηκτικό λόγω και των εκκαθαριστικών της εφορίας που αρχίζουν και φτάνουν στους φορολογούμενους.

Η κυβέρνηση φοβάται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κίνημα «Δεν δηλώνω – δεν πληρώνω» που δεν θα οφείλεται σε καθ’ έξιν φοροφυγάδες, αλλά σε ειλικρινείς πρωτίστως φορολογούμενους που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν υπέρογκους φόρους ακριβώς επειδή η πολιτεία δεν επιτυγχάνει (ή δεν προσπαθεί) να διευρύνει την φορολογική βάση.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο αναγκάστηκε να δώσει παράταση για την υποβολή των δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου, καθώς 4 μόλις ημέρες πριν από τη λήξη της κανονικής προθεσμίας δεν είχαν υποβληθεί 1,8 εκατομμύρια δηλώσεις! Παράλληλα αναγκάστηκε να διαρρεύσει πως δεν θα υπάρξουν περισσότερες ρυθμίσεις για όσους δεν καταθέσουν εντός των προθεσμιών τις φορολογικές τους δηλώσεις. Η ανάγκη περισσότερων ρυθμίσεων, μάλιστα, συζητήθηκε και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Τετάρτη και πιθανόν θα συζητηθεί και στη σημερινή σύσκεψη.

Συγκέντρωση την Πέμπτη

Αύριο Πέμπτη στην πλατεία Κοραή, στις 7.30 το βράδυ, οι επιτροπές «Δεν πληρώνω» διοργανώνουν συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή. Ήδη η ΑΔΕΔΥ ζήτησε από τα μέλη της να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παρέχει πολιτική στήριξη καθώς αποφάσισε να συμμετάσχουν και βουλευτές του.

Οι επιτροπές «Δεν πληρώνω», μάλιστα, παρέχουν και νομικές συμβουλές σε όσους θέλουν να αντιμετωπίσουν τη «φορομπηχτική πολιτική» της κυβέρνησης.

Κατά κοινή ομολογία ο Σεπτέμβρης θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας καθώς μεταξύ άλλων:

• Δεν είναι σίγουρο ότι θα δοθεί η δόση του Αυγούστου από τους εταίρους ή θα προτιμηθεί να καλυφθεί μόνο το μέρος που αφορά την ΕΚΤ.

• Ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας ως προς τον μηχανισμό στήριξης. Αν θα είναι δηλαδή θετική, αρνητική ή προσωρινή, με τις δυο τελευταίες περιπτώσεις να θέτουν την Ευρώπη σε μεγάλες περιπέτειες και την Ελλάδα σε ακόμη μεγαλύτερες.

• Υπάρχει η ΔΕΘ, όπου ήδη τα συνδικάτα ετοιμάζουν μεγάλες συγκεντρώσεις.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook