Έφυγε ο καύσωνας ήρθαν οι φωτιές στη Κρήτη καθώς σε μια ημέρα παραδόθηκαν στις φλόγες περίπου 400 στρέμματα χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Χανιά και Άγιο Νικόλαο.

Και στα δύο μέτωπα εξακολουθούν και παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής για προληπτικούς λόγους υπό τον φόβο αναζωπύρωσης, καθώς ο καύσωνας μπορεί να έχει υποχωρήσει όμως οι βόρειοι άνεμοι κρατούν σε επιφυλακή τις αρχές.

Μεγάλη φωτιά στην Κίσαμο

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 2:30 το μεσημέρι της Τρίτης μεταξύ των χωριών Πλάτανος και Σφηνάρι στην Κίσαμο Χανίων η οποία τέθηκε υπό έλεγχο νωρίς το βράδυ ωστόσο  πυροσβεστικές αρχές παραμένουν στο σημείο μέχρι και σήμερα.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση προκάλεσε έντονη ανησυχία στις αρχές λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούσαν από νωρίς 12 οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και 20 άνδρες από τον σταθμό του Καστελίου, αλλά και από την Π.Υ των Χανίων, καθώς και ένα τρία υδροφόρα όχηματα,το ένα του δήμου Χανίων, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετείχε ένα πεζοπόρο τμήμα από το Ηράκλειο, ενα από τα Χανιά και μέχρι αργά το απόγφευμα και το πυροσβεστικό ελικόπτερο, το οποίο όμως σταμάτησε τις ρίψεις νερού εξαιτίας των ιχυρών αναταράξεων από τους ισχυρούς ανέμους.

Σημειώνεται πως στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς συμμετείχαν και κατοικοι της περιοχής με μέσα τα οποία διαθέτουν.

Η φωτιά ευτυχώς χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών υπηρεσιών από Χανιά, Βρύσες αλλά και Ρέθυμνο, δεν απέιλησε κατικοιμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις η πυρακγιά κατεκαψε περίπου στα 360 στρέμματα χορτολιβαδικής δασικής και γεωργικής έκτασης.

Πάντως 5 οχήματα της Π.Υ με το ανάλογο προσωπικό θα παραμείνουν στην περιοχή για να αποτρέχουν τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς!

Νωρίτερα πυρκαγιά είχε ξεσπάει και στην περιοχή της Κουντούρας στο Σέλινο. Χάρη όμως στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο.

Φωτιά στον Άγιο Νικόλαο

Στις φλόγες παραδόθηκαν 50 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης από φωτιά που ξέσπασε νωρίς το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή Λίμνες του Αγίου Νικολάου.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 20:35 ενώ για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 5 οχήματα της Πυροσβεστικής με 10 υπαλλήλους, 1 πεζοπόρο τμήμα με 7 άτομα, 2 υδροφόρα οχήματα του Δ. Αγίου Νικολάου, 1 πεζοπόρο τμήμα με 7 άτομα και μια ομάδα εθελοντών με 10 άτομα.

Ένα τέταρτο πριν από τις 3 τα ξημερώματα η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο ενώ στο σημείο μέχρι αυτήν την ώρα επιχειρεί μικρή δύναμη από 2 πυροσβεστικά οχήματα καθώς και το πεζοπόρο τμήμα.

Να σημειωθεί ότι η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές
 
Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί καθώς ο δείκτης επικινδυνότητας για την πρόκληση πυρκαγιάς παραμένει υψηλός στο επίπεδο 3 για την Κρήτη.