Την απόφασή τους να συνεχίσουν να κινούνται στο πλαίσιο της αρχικής προγραμματικής τους συμφωνίας επιβεβαίωσαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί κατά την μαραθώνια
σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συζήτησαν εκτεταμένα τα μέτρα ύψους 11.5 δισ. ευρώ αλλά και τις αστοχίες του προυπολογισμού του 2012 καθώς και την περαιτέρω στρατηγική της διαπραγμάτευσης.

Βγαίνοντας από την σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος συμμετείχε δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία σε όλα αλλά διευκρίνησε ότι αυτό αφορά τις γενικές κατευθύνσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχηγοί με την παρουσία και του οικονομικού επιτελείου μπήκαν σε συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα που όμως δεν έχει ολοκληρωθεί. Μετά την εντολή του πρωθυπουργού στους υπουργούς του να προτείνουν εκτεταμένες περικοπές το μεγαλύτερο μέρος έχει καλυφθεί, υπάρχει όμως κενό το οποίο θα συμπληρωθεί στις προσεχείς ημέρες.

Σύγχυση πάντως υπάρχει για το αν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές. Ο κ. Στουρνάρας το άφησε ανοικτό. Σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε «δεν μπορώ να σας πω τίποτε ακόμη» κάτι που προκάλεσε την έμμεση αποδοκιμασία του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου ο οποίος σε ερώτηση για την δήλωση του κ. Στουρνάρα απάντησε: «δεν γνωρίζω τίποτε τέτοιο ρωτήστε τον κ. Στουρνάρα, η δήλωσή μου ήταν σαφής όπως και οι δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών». Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα από το 2013 και μετά».

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα και να περισωθούν τα ειδικά μισθολόγια μέσω της εξεύρεσης ισόδυναμων μέτρων τα οποία όμως ακόμη δεν έχουν εξειδικευτεί. Συμφώνησαν επίσης να καταβληθεί μέσω ΔΕΗ αλλά σε περισσότερες δόσεις το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και να υπάρξουν ενισχύσεις για τους πλέον αδύναμους οικονομικά μετά την εξομοίωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Διευκρίνησαν δε ότι τα ισοδύναμα μέτρα θα προκύψουν από την περιστολή της σπατάλης στο Δημόσιο. Οι αρχηγοί συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και την ρευστότητα στην αγορά.

Συγκεχυμένο όμως είναι ακόμη το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης. Ο κ. Βενιζέλος που δείχνει να το έχει πάρει πιο ζεστά διεκρίνησε στις δηλώσεις του ότι η αναθεώρησης του προγράμματος σταθερότητας που θα γίνει σε συνεργασία με τους εταίρους μας προβλέπεται στην αρχική συμφωνία μαζί τους. Πέραν αυτού ότι θα ζητηθεί παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι η συζήτηση θα γίνει σε κορυφαίο επίπεδο αφού το κλιμάκιο της Τρόικας κινείται εντός συγκεκριμένου πολιτικού πλαισίου.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν σε επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο προκειμένου να κλείσει ο προυπολογισμός του 2012 και να καταρτιστεί ο επόμενος. Είπε ακόμη ότι οι τρεις αρχηγοί θα έχουν επαφές με τους εταίρους και τους παράγοντες της Ευρωπαικής Ένωσης καθώς επίσης ότι θα συσταθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Ενώ όμως ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τα μέτρα των 11,5 δισ. θα οριστικοποιηθούν μετά τις συζητήσεις με την Τρόικα και δείχνει να επίγεται να ξεκινήσουν οι επαφές στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο ο κ. Σαμαράς αφήνει να εννοηθεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα τεθεί σε κορυφαίο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο και μετά στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Δείχνει μάλιστα ότι δεν θα επιδιώξει ταξείδια και συναντήσεις με τους ομολόγους του σε Γερμανία και Γαλλία εντός του θέρους. Επιπλέον ότι αντί για την εξ αρχής διαπραγμάτευση προκρίνει την επαναδιαπραγμάτευση εφόσον η χώρα μας έχει κάνει πρώτα τις κινήσεις που της αναλογούν για να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσρμογής που όπως συμφωνούν όλοι έχει «εκτροχιαστεί». Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά αποδίδουν την σπουδή του κ. Βενιζέλου αφενός στην εσωκομματική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και αφετέρου στον ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί πάντα απειλή.

Πάντως σε μία κίνηση που έχει πολιτική σημασία το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να κάνει δηλώσεις ή διαρροές για την σύσκεψη και άφησε τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς να μιλήσουν για τις αποφάσεις που δρομολογήθηκαν.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook