Η Ρωσία πρόκειται να αυξήσει κατά 25,8% τις δαπάνες του προϋπολογισμού της για την άμυνα το 2013 και ταυτόχρονα να μειώσει τις αντίστοιχες για την παιδεία και την υγεία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.

Τον ερχόμενο χρόνο, οι δαπάνες που αφορούν την εθνική άμυνα πρόκειται να φθάσουν τα 2,346 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 59 δισ. ευρώ), ένα ποσό το οποίο μεταφράζεται σε ποσοστιαία άνοδο 25,8% σε σύγκριση με το 2012, όπως προβλέπεται από τα σχέδια για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2013-15.

Η αντίστοιχη αύξηση θα είναι 18,2% το 2014 και 3,4% το 2015.

Όσον αφορά τις δαπάνες για την υγεία, αυτές πρόκειται να ψαλιδιστούν κατά 8,7% στα 506,6 δισ. ρούβλια (12,7 δισ. ευρώ), ενώ οι αντίστοιχες για την παιδεία θα μειωθούν κατά 2,8% στα 597,4 δισ. ρούβλια (15 δισ. ευρώ) το 2013.

Μείωση στον σχετικό προϋπολογισμό τους θα δοκιμάσουν και οι τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μέσων ενημέρωσης, όπως επισημαίνει το in.gr.

Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ είχε υποστηρίξει τον καιρό που χρημάτισε πρόεδρος (2008-12) την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, άποψη που είχε οδηγήσει στην έξοδο τον περασμένο Σεπτέμβριο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος έκρινε πως οι αμυντικές δαπάνες θα επιβάρυναν δυσβάστακτα το έλλειμμα της χώρας.

Ο Κούντριν κατείχε το αξίωμα του υπουργού για όλη τη δεκαετία που προηγήθηκε και πιστώνεται με την καλή εικόνα της ρωσικής οικονομίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Πούτιν, που επέστρεψε στο πηδάλιο της χώρας έπειτα από δύο θητείες το διάστημα 2000-08, είχε δηλώσει πως σκοπεύει να τοποθετήσει τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας στον άξονα της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και έχει υποσχεθεί έναν «άνευ προηγουμένου» επανεξοπλισμό της χώρας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook