Τις επόμενες κιόλας μέρες ξεκινούν διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ ) για την αναμόρφωση των κανόνων του Τειρεσία, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Η αναμόρφωση των κανόνων του «Τειρεσία» αποτελεί προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης συνεργασίας και είναι κάτι που επιδιώκουν και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, καθώς εκτιμάται ότι θα βοηθήσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να δανειστούν λόγω πρότερης εγγραφής τους στη «μαύρη λίστα».

Οπως είναι γνωστό, στον «Τειρεσία» εγγράφεται κάποιος αυτόματα στην περίπτωση που τα οικονομικά προβλήματά του έχουν φθάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων ή των υποθηκοφυλακείων και έχουν βγει αποφάσεις διαταγής πληρωμής ή κατάσχεσης.

Σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές με τις τράπεζες, δύο είναι οι βασικές περιπτώσεις κατά τις οποίες κινδυνεύει να γίνει κάποιος να συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα: όταν έχει εκδώσει ακάλυπτη επιταγή που σφραγίστηκε ή όταν έχει υπογράψει συναλλαγματική που δεν πληρώθηκε.