Το «φάκελο» της επανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών άνοιξε ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας στην πρώτη συνάντησή του με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών την οποία εκπροσώπησαν ο κ. Γ. Ζανιάς πρόεδρος της ΕΕΤ και της ΕΤΕ, ο κ. Ν. Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, ο κ. Δ. Ματζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, ο κ. Στ. Λεκκάκος, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς και ο γεν. γραμματέας της Ένωσης κ. Χρ. Γκόρτσος.

Η οριστικοποίηση των όρων της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ετέθη ως προτεραιότητα κατά τη συνάντηση του υπουργού με τους τραπεζίτες και τοποθέτησαν χρονικά την έναρξη των διαδικασιών αμέσως μετά το σκόπελο του ελέγχου της τρόικας.

Από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίστηκε πως χωρίς τον προσδιορισμό των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ που θα εξεταστούν στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα «ανοίγοντας το δρόμο» για τη συζήτηση περί παράτασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, το ζήτημα των τραπεζών πρακτικά δεν μπορεί να προχωρήσει.

Ο λόγος είναι ότι για να γίνει αυτό πρέπει να είναι διαθέσιμα τα περίπου 25 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα με την επόμενη δόση η οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Eurogroup και τα οποία εντάσσονται στην επόμενη δόση, ύψους 31 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ

Την περασμένη Τρίτη, σε έκθεσή του για την Ευρωζώνη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες για τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα, την οριστικοποίηση της στρατηγικής ανακεφαλαιοποίησης των βιώσιμων τραπεζών και τη διαμόρφωση του χρονοδιαγράμματος για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook