Μία και πλέον δεκαετία μετά την κλοπή της στο Καράκας της Βενεζουέλα, η Οδαλίσκη με το κόκκινο εσώρουχο φαίνεται ότι είναι ξανά στα χέρια των Αρχών.

Μετά από μία μυστική επιχείρηση μηνών, το διάσημο έργο του Γάλλου Ανρί Ματίς «αγοράστηκε» από πράκτορες του FBI και η ανταλλαγή έγινε σε ξενοδοχείο του Μαϊάμι, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, την Τετάρτη.

Ο 46χρονος Πέδρο Αντόνιο Μαρκέλο Γκούζμαν και η 50χρονη Μαρία Μάρθα Ελίζα Ορνέλας Λάζο, αμφότεροι μεξικανοί, συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι είχαν τον κλεμμένο πίνακα στην κατοχή τους και προσπάθησαν να τον πουλήσουν έναντι 740.000 δολαρίων στους «αγοραστές».

Το διάσημο έργο του 1925 απεικονίζει μία γυμνόστηθη γυναίκα σε χαρέμι να κάθεται στο πάτωμα, φορώντας ένα έντονα κόκκινο εσώρουχο και η αξία του στην αγορά έργων Τέχνης αποτιμάται σε 3 εκατ. δολάρια σήμερα.

Ο Μαρκέλο έκανε τη διαπραγμάτευση με τους αγοραστές και την Δευτέρα έφτασε από το Μεξικό η 50χρονη με τον πίνακα. Η πρώτη αυτοψία συνέτεινε στο ότι ήταν αυθεντικός και τα πράγματα... πήραν το δρόμο τους.

Η κλοπή είχε γίνει το 2003 στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Καράκας, στην Βενεζουέλα (τότε ονομαζόταν Sofia Imber Contemporary Art Museum), ή τουλάχιστον τότε εντοπίστηκε το αντίγραφο με το οποίο κάποιος είχε αντικαταστήσει το πρωτότυπο.

newsit.gr