Ο έκπτωτος πρόεδρος της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν \’Αλι καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία 43 διαδηλωτών στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης που τον ανέτρεψε, δήλωσε ο δικαστής Χέντι Αγιάρι του στρατοδικείου της Τύνιδας.

Ο Μπεν \’Αλι δικαζόταν μαζί με περίπου 40 αξιωματούχους του καθεστώτος του, μεταξύ αυτών ο στρατηγός \’Αλι Σεριάτι πρώην επικεφαλής της προεδρικής ασφάλειας ο οποίος καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη, και δύο πρώην υπουργούς Εσωτερικών, τον Ραφίκ Μπελχάτζ Κάσεμ που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη, και τον \’Αχμεντ Φρίαα ο οποίος απαλλάχθηκε των κατηγοριών.

Οι οικογένειες των θυμάτων αντέδρασαν οργισμένα όταν άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου, καθώς θεώρησαν ότι ήταν πολύ επιεικής για τον Σεριάτι, ενώ κατήγγειλαν την απαλλαγή του Φριάα.

Οι σαράντα αξιωματούχοι του καθεστώτος Μπεν \’Αλι κατηγορούνταν για τον θάνατο 43 διαδηλωτών και τον τραυματισμό 97 ακόμη στην Τύνιδα και σε άλλες πόλεις της βόρειας Τυνησίας.

Συνολικά περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης που ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου 2010 και τερματίστηκε στις 14 Ιανουαρίου 2011 με την πτώση του Μπεν \’Αλι και την φυγή του στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρώην πρόεδρος έχει ήδη καταδικαστεί σε βαριές ποινές για πολλές υποθέσεις.

Στα μέσα Ιουνίου καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το στρατοδικείο του Κεφ για τον ρόλο του στη δολοφονία διαδηλωτών.

Ο Μπεν Αλι έχει διαφύγει με την οικογένειά του στη Σαουδική Αραβία.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook